Przewodniczący Rady Miasta w Senacie RP

11 września 2018 r. odbyło się VII seminarium w ramach projektu „Archiwa Przełomu 1989–1991” – „OD NIEPODLEGŁEJ DO NIEPODLEGŁEJ 1918–1989. W 100-lecie Odzyskania Niepodległości przez Polskę”, zorganizowane przez szefów Kancelarii Senatu i Kancelarii Prezydenta RP – Jakuba Kowalskiego i Halinę Szymańską.

Celem partnerskiego projektu Kancelarii Senatu i Prezydenta RP stworzenie elektronicznego, ogólnopolskiego, internetowego katalogu źródeł obrazujących wydarzenia doby transformacji lat 80. i 90. XX w. w Polsce, z którego „w sposób przyjazny i dostępny, bo on-line, mogą korzystać naukowcy, studenci, młodzież i wszyscy zainteresowani historią”.

Nas zainteresował ten fakt z jednego względu, w tym spotkaniu wziął udział Przewodniczący Rady Miasta w Tucholi – pan Paweł Cieślewicz, którego z trudem odnaleźliśmy na jednym z kadrów w stronie prezydenckiej.

Link.

Niestety, nie możemy go opublikować, ponieważ prezydencki administrator strony trzęsie się na samą myśl o tym, że można taką fotografię powiększyć, wyretuszować, wykadrować, a ewentualne  wykorzystanie go przeciwko głowie państwa doprowadza go do hertz klekotu. Poprzestańmy na tym, że nasza witryna została zarejestrowana tuż po wejściu do strony prezydenckiej. Czego aż tak się boją? Czy to nie my płacimy za wszystko? Skoro tak, to jest naszą współwłasnością! [przyp. red.]

„Zaproszenie było związane z wizytą, jaką w 2015 roku w Tucholi złożyli przedstawiciele Archiwum, podczas której przekazałem im dokumenty nieistniejącego już Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”, którego byłem członkiem oraz kserokopie pierwszych protokołów rady miejskiej po przemianach ustrojowych. Dokumenty te, według zapewnień kierujących Archiwum, będą wyeksponowane na ich stronie internetowej na przełomie roku. Bardzo się cieszę z tego powodu, ponieważ w ten sposób pamięć o działalności Komitetu nie zostanie zapomniana. Dodam jeszcze, że Komitet działał od września 1989 do lutego 1991 roku, a przez cały ten okres jego przewodniczącym był Andrzej Leszczyński. W specjalnie wydanej publikacji wyeksponowano fakt przekazania tych materiałów, a ja zostałem zaliczony do partnerów projektu. Na liście tej znalazł się także mieszkaniec Tucholi pan Włodzimierz Malinowski, który przekazał do Archiwum fotografie z lat 1989 – 1991” – mówi Paweł Cieślewicz.

(red.)\

Źródła: tuchola.pl