"Razem wygramy z wypadkami drogowymi" – świetna inicjatywa Straży Gminnej w Kęsowie – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Straż Gminna w Kęsowie wraz z Gminą Kęsowo w dniu 9 marca 2013 r. organizuje Turniej Halowej Piłki Nożnej o Puchar Wójta Gminy Kęsowo pod hasłem „Razem wygramy z wypadkami drogowymi”. Podczas Turnieju zostanie przeprowadzona zbiórka publiczna, z której środki zostaną przeznaczone na konto Fundacji na Rzecz Ofiar Wypadków Komunikacyjnych i Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym ZIELONY LIŚĆ z Torunia.

Jesteśmy świadkami i uczestnikami wielopoziomowej walki z problemem, jakim są ciągle powszechne wypadki w ruchu drogowym oraz ich tragiczne skutki. Z jednej strony, instytucje takie jak straże gminne/miejskie, Policja, Inspekcja Transportu Drogowego, stosując narzędzie w postaci kontroli ruchu drogowego przy użyciu mierników prędkości, zmierzają do realizacji ważnego celu – ograniczenia ilości wypadków drogowych. Pomimo, że obserwujemy statystyczny spadek ilości wypadków i ich ofiar, co bez wątpienia jest spowodowane również działaniem wskazanych wyżej instytucji w zakresie kontroli ruchu drogowego, to niestety musimy nadal liczyć się z dziesiątkami tysięcy corocznie poszkodowanych wskutek wypadków drogowych. Tutaj z pomocą poszkodowanym spieszy Fundacja ZIELONY LIŚĆ. My również chcemy stanąć ramię w ramię z Fundacją i po raz kolejny, tym razem w nowej formie, zmierzyć się z problemem wypadków drogowych organizując turniej sportowy pod hasłem „Razem wygramy z wypadkami drogowymi”.

Turniej odbędzie się w dniu 9 marca 2013 r. w godzinach 9:00 – 19:00 w hali sportowej Zespołu Szkół w Kęsowie, ul. Sportowa 11, 89-506 Kęsowo. W turnieju uczestniczyć będzie 12 drużyn – reprezentacji straży miejskich/gminnych, Policji, Straży Pożarnej i innych. W trakcie trwania turnieju przewidziane są również: pokazy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej przez ratowników medycznych, galeria prac plastycznych uczniów klas 1-6 szkoły podstawowej o tematyce bezpieczeństwa w ruchu drogowym, wspaniałe wypieki i grochówka lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich.

Tomasz Stoltmann Komendant SG Kęsowo

____________________________________

Portal TOKiS – PRESS przyjął propozycję patronatu medialnego imprezy i uznał inicjatywę strażników, za wyjątkowo cenną.

Mariusz R.Fryckowski