Rodzynki z pozarządówki – znamy laureatów VI edycji konkursu

Znamy laureatów VI edycji konkursu o nagrodę marszałka województwa „Rodzynki z pozarządówki”. Tym razem zarząd województwa postanowił przyznać 15 równorzędnych nagród. Uroczyste wręczenie zdobytych tytułów odbyło się dzisiaj (20 czerwca) w I Liceum Ogólnokształcącym w Chełmnie.

Ideą konkursu jest dotarcie do małych organizacji, opierających się przede wszystkim na wolontariacie, których interesujące, nowatorskie działania mogą być realizowane także przez inne podmioty pozarządowe na zasadzie dobrych praktyk.

– Chcemy pomóc w tworzeniu pozytywnego wizerunku organizacji społecznych oraz podkreślić ich rolę w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. W naszym regionie nie brakuje przedsięwzięć, które mogą być wzorem i inspiracją dla innych organizacji trzeciego sektora. Warto je nagradzać i promować – mówi marszałek Piotr Całbecki.

W tym roku zarząd województwa przyznał 15 równorzędnych nagród w wysokości 2 tysięcy złotych każda. Wśród wyróżnionych znalazły się:

„Edukacja bez kompleksów – Mała Szkoła w Klonowie” – Stowarzyszenie Edukacji i Rozwoju Wsi Klonowo nad Brdą „Klon” (gm. Lubiewo);

„Od kwiatuszka do jabłuszka” – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji wsi Jabłonka „Jabłkowa Kraina” (gm. Śliwice);

„Ekonomicznie przyjazna wieś” – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju sołectwa Żalno (gm. Kęsowo);

„Górnicza Wioska w Borach Tucholskich” – Stowarzyszenie Mieszkańców i Miłośników Piły nad Brdą „Buko” (gmina Gostycyn);

„Bory Tucholskie – na szlaku mody” – Stowarzyszenie na rzecz Pamiętowa i Adamkowa (gm. Kęsowo).

Gratulacje!

Na podstawie : http://www.kujawsko-pomorskie.pl i informacji napływających do naszej skrzynki.

Follow by Email