Rozpoczynamy sezon turystyczny 2019

Blisko 100 wydarzeń w 31 miejscowościach naszego regionu – już 27 kwietnia startuje turystyczny MegaWeekend, w ramach którego odbędą się rajdy piesze i rowerowe, biegi i spacery z przewodnikami, odkryjemy muzealne ciekawostki, zwiedzimy parki krajobrazowe i posmakujemy tradycyjnej kuchni. Konferencja otwierająca sezon turystyczny 2019 z udziałem mediów odbyła się  25 kwietnia w Olenderskim Parku Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce (powiat toruński). W spotkaniu uczestniczyła członek zarządu Aneta Jędrzejewska.

– Przed nami majówka i słoneczne dni, które warto spędzić aktywnie, z korzyścią dla ciała i ducha. Wśród atrakcji MegaWeekendu każdy znajdzie coś dla siebie. Bo warto! Bądźmy tam razem – zachęca marszałek Piotr Całbecki

Organizatorami MegaWeekendu są Urząd Marszałkowski oraz Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Do wspólnej prezentacji ofert wypoczynku i rekreacji podczas długiego majowego weekendu kolejny raz dołączyli partnerzy samorządowi i organizacje pozarządowe z całego regionu. Atrakcje turystyczne województwa promujemy razem jako „Konstelacje dobrych miejsc”.

W programie turystycznego MegaWeekendu znalazły się m.in. spacery z przewodnikami i warsztaty w parkach krajobrazowych, imprezy plenerowe w Wenecji, Bydgoszczy, Toruniu i Biskupinie, imprezy sportowe w Sypniewie, w Żninie, Koronowie i Grudziądzu, spacery połączone ze zwiedzaniem zabytków Chełmna, inauguracja Zielonego Targu w Tleniu, jarmarki: Natura w Polednie, Floriański w Żninie oraz Kazimierzowski – w Kowalu,  koncerty w Ciechocinku, Brodnicy i  Lubostroniu. Nie zabraknie też wydarzeń patriotycznych związanych z obchodami Święta Flagi Państwowej oraz rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja.

MEGAweekend w Kujawsko-Pomorskiem, czyli Inauguracja Sezonu Turystycznego 2019, odbywa się między 27 kwietnia a 5 maja. Informacje o wszystkich wydarzeniach dostępne są w serwisie internetowym www.inauguracja.kujawsko-pomorskie.travel.

W ramach akcji zapraszamy do:

• Biskupina (powiat żniński),
  • Bożejewiczek (powiat żniński),
  • Brodnicy,
  • Brześcia Kujawskiego (powiat włocławski),
  • Bydgoszczy,
  • Chełmna,
  • Ciechocinka (powiat aleksandrowski),
  • Golubia-Dobrzynia,
  • Grudziądza,
  • Inowrocławia,
  • Janowca Wielkopolskiego (powiat żniński)
  • Koronowa (powiat bydgoski),
  • Kowal (powiat włocławski)
  • Lubostronia (powiat żniński),
  • Łabiszyna (powiat żniński)
  • Mroczy (powiat nakielski),
  • Piły-Młyn (powiat tucholski),
  • Piwnice koło Torunia (powiat tucholski),
  • Poledna (gmina Bukowiec, powiat świecki),
  • Radzynia Chełmińskiego (powiat grudziądzki),
  • Rudy k. Górzna (powiat brodnicki),
  • Sypniewa (powiat sępoleński),
  • Szafarni (powiat golubsko-dobrzyński),
  • Świecia,
  • Świtu (powiat tucholski),
  • Tlenia (powiat świecki),
  • Torunia,
  • Tucholi,
  • Wenecji (powiat żniński),
  • Włocławka,
  • Żnina.

Spis wszystkich wydarzeń

Kampania realizowana jest w ramach projektu: „Edukacja społeczności zamieszkujących obszary chronione województwa kujawsko-pomorskiego: Lubię tu być… na zielonym!” współfinansowanego ze środków Programu Infrastruktura i Środowisko.

kujawsko-pomorskie.pl

Follow by Email