Rzecznik Praw Dziecka po wizycie w Tucholi

4 czerwca w Tucholi Marek Michalak uczestniczył w uroczystościach Powiatowego Dnia Dziecka, Dnia Rodzicielstwa Zastępczego oraz XIV Przeglądu Twórczości Osób Niepełnosprawnych, odbywających się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka.

Wydarzenia te od lat wpisują się w repertuar lokalnych imprez kulturalno-integracyjnych cieszących się dużą popularnością. Powiatowy Dzień Dziecka oraz Dzień Rodzicielstwa Zastępczego jest wyjątkowym wydarzeniem, które dostarcza radość każdemu dziecku. Podczas święta organizowane są zabawy, dzieci prezentują swoje umiejętności artystyczne. To również okazja, aby podziękować rodzicom zastępczym oraz opiekunom pracującym w placówkach opiekuńczo-wychowawczych.

– Cieszę się, że Tuchola nie zapomina o osobach z niepełnosprawnościami. One równie pięknie wyrażają swoje emocje, przemyślenia, odkrywają przez publicznością liczne talenty. Ważne, że to wydarzenie integruje społeczeństwo całego powiatu – mówił Marek Michalak.

Podczas uroczystości wręczono nagrody zwycięzcom konkursu na plakat pt. „Dziecięce marzenia”.

Organizatorami wydarzenia były: Powiat Tucholski z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Tucholi, Stowarzyszenie Rodziców Dzieci Specjalnej Troski w Tucholi oraz Polski Związek Niewidomych Okręg Kujawsko-Pomorski, Koło Powiatowe w Tucholi. Rzecznik Praw Dziecka objął je honorowym patronatem. W uroczystościach wziął udział m.in. Starosta Tucholski Michał Mróz.

_____________________

Żródło