Senat podejmie uchwałę w sprawie uznania wielkich zasług dla Państwa Polskiego Leona Janty Połczyńskiego!

Przed nami wielkie i historyczne święto oraz konsekwencja tego, co obiecał podczas ostatniej wizyty w DPS w Wysokiej, pan senator Andrzej Kobiak.

16‒17 maja 2017 r. odbędzie się 41. posiedzenie Senatu. Planowane jest podjęcie uchwały w sprawie uznania wielkich zasług dla Państwa Polskiego Leona Janty Połczyńskiego w 150-lecie Jego urodzin, przygotowanej przez grupę senatorów. Izba odda w niej hołd wybitnemu Polakowi, wielkiemu patriocie, politykowi, prawnikowi i działaczowi społecznemu, wywodzącemu się z Pomorza. W czasach zaboru pruskiego Leon Janta Połczyński był m.in. patronem polskich kółek rolniczych na Pomorzu Gdańskim, wydawcą polskich czasopism, w latach I wojny światowej należał w Poznaniu do polskich tajnych stowarzyszeń walczących o niepodległość. W II RP piastował funkcje państwowe, wiceministra byłej Dzielnicy Pruskiej (1919–21) i ministra rolnictwa (1930–32) w 5 rządach. Był senatorem I i III kadencji. Uczestniczył w licznych inicjatywach mających na celu uzyskanie niepodległości przez ziemie zachodnie w okresie I wojny światowej. Zaangażował się w walkę o powrót Pomorza do Polski (ze strony internetowej Senatu RP).

Leon Janta Połczyński spoczywa w grobowcu rodzinnym na cmentarzu parafialnym w Raciążu. W posiedzeniu Senatu wezmą udział nasi członkowie: prof. dr hab. Włodzimierz Jastrzębski i dr Jerzy Szwankowski

– napisało Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Raciąż

Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Raciąż

Na fot. Z wizytą u Prezydenta RP Ignacego Mościckiego. Leon Janta Połczyński stoi w pierwszym rzędzie trzeci od prawej strony – obok Prezydenta. — z: Ignacy Mościcki i Leon Janta Połczyński