Spomlek wspiera najzdolniejszych studentów

Mleczania Spomlek przyznała stypendia uzdolnionym studentom kształcącym się na kierunkach związanych z hodowlą bydła mlecznego, produkcją mleka oraz przetwórstwem mleka i żywności. Inwestycja w ludzki potencjał to najlepsza inwestycja –  podkreśla Edward Bajko, Prezes Zarządu.

W tegorocznej edycji programu stypendialnego komisja postanowiła wyróżnić siedem osób z najwyższą liczbą punktów w klasyfikacji wszystkich zgłoszeń. Przez najbliższy rok akademicki będą otrzymywać co miesiąc stypendium w wysokości 500 złotych.

Cieszymy się, że nasz program stypendialny co roku cieszy się tak dużym zainteresowaniem i że mamy tak wielu zdolnych, ambitnych studentów, którzy w przyszłości, dzięki swojej wiedzy i umiejętnościom będą mogli przyczynić się do rozwoju branży mleczarskiej. Zależy nam na tym, aby po skończeniu studiów stali się częścią naszego zespołu i wspólnie z nami mogli realizować swoje zawodowe pasje.

Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

O wsparcie finansowe, podobnie jak w ubiegłych latach, mogły ubiegać się dzieci członków spółdzielni, których średnia ocen ze studiów za poprzedni rok nie była niższa niż 4,00. Dodatkowe kryterium stanowiły osiągnięcia na polu naukowym, artystycznym i sportowym oraz działalność społeczna, np. wolontariat lub członkostwo w organizacjach pozarządowych.

Tegoroczni stypendyści

• Adrianna Kardasz z Lubartowa,
  • Anna Sałaga z Bełcząca (gm. Czemierniki),
  • Monika Haponiuk z Holeszowa (gm. Hanna),
  • Marcin Podgajny z Trzebieszowa,
  • Iwona Świć z Bełącząca (gm. Czemierniki),
  • Monika Michalak z Krokowa (gm. Jeziorany),
  • Mateusz Żukowski  z Ustrzeszy (gm. Radzyń Podlaski).

Mat. Aneta Mostowiec
SM Spomlek