Spotkanie z Markiem Parowiczem – wiceprezesem Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z AHC – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

W poniedziałek (24.10.2016r.) o godz. 14.00. w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Tucholi odbędzie się spotkanie z panem Markiem Parowiczem– wiceprezesem Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z AHC (hemiplegią dziecięcą – chorobą genetyczną, charakteryzującą się porażeniem połowicznym). Zapraszamy na to spotkanie wszystkie chętne osoby wyrażające chęć zgłębienia wiedzy na temat tej choroby.

Podczas spotkania odbędzie się pokaz wyjątkowego filmu pt. „Tykające bomby Agusty Fanney.

Naprzemienna hemiplegia dziecięca (AHC) mogłaby być leczona, może byłaby uleczalna, gdyby nie brakowało pieniędzy na badania. Badania nad AHC mogą pomóc milionom ludzi dotkniętych innymi chorobami.

W czasie prac nad filmen zmarło 6 osób chorych na AHC.

To, że udało się zrealizować ten film, jest wynikiem entuzjazmu, determinacji i pasji twórców, ponieważ budżet był niezmiernie skromny. Agusta Fanney została nagrodzona na Accolade Global Film Festival 2015 w kategorii

„Kobiety – twórczynie filmów“.

Film zdobył główną nagrodę oraz I miejsce w kategorii ‚Fan Favorit‘
na NeuroFilmFestival 2016, organizowanym przez Amerykańską Akademię Neurologii.

Poniedziałek, 24 dzień października br. o 14-stej w siedzibie WTZ przy Przemysłowej 2 (dawny LOK) zapraszamy!

Mat. WTZ Tuchola

Fot. http://polki.pl