Spotkanie z przyjaciółmi Muzeum Borów Tucholskich

26 stycznia 2017 r. Zarząd Powiatu Tucholskiego spotkał się z twórcami ludowymi, regionalistami i innymi osobami zainteresowanymi współpracą na rzecz Muzeum Borów Tucholskich.

Spotkanie przebiegło w niezwykle konstruktywnej atmosferze. Przybyło na nie kilkadziesiąt osób, którym losy naszego regionalnego centrum kultury borowiackiej nie są obojętne. Wśród wniosków znalazły się propozycje dalszego zacieśniania współpracy z samorządami gminnymi oraz z Tucholskim Parkiem Krajobrazowym, padła propozycja utworzenia stowarzyszenia przyjaciół MBT, a Starosta Tucholski Michał Mróz zaproponował utworzenie Społecznej Rady, która będzie doradzać mu zarówno w bieżących kwestiach związanych z działalnością Muzeum, jak i przy podejmowaniu strategicznych decyzji w tym zakresie. Propozycja ta spotkała się z pełnym poparciem zgromadzonych, zaproponowano już pierwszego członka Rady, którym ma zostać zasłużony artysta i pedagog Zenon Korytowski.

Spotkanie potwierdziło, że najważniejszym atutem Muzeum Borów Tucholskich jest zgromadzona wokół niego społeczność, której pomysły i energia mogą zostać wykorzystane dla jak najlepszego zaplanowania przyszłości tego ważnego dla naszej kultury obiektu.

Prezentacja: tutaj

Z naszych informacji wynika, że Pan Marszałek województwa stracił zainteresowanie kupnem budynku muzeum BT. [red.]

____________________

tucholski.pl