Stalowy Anioł 2018, czy jest szansa, że trafi do Tucholi?

Oj, bardzo byśmy tego życzyli naszym paniom, które wiele pracy i zaangażowania włożyły w pomoc bliźnim. Mają teraz swoją szansę…

Ruszył nabór wniosków w XII edycji Nagród Stalowy Anioł, przyznawanych przez zarząd województwa osobom wyróżniającym się w pomocy społecznej. Laureatami mogą zostać osoby lub zespoły będące animatorami zmian, prezentujące twórcze podejście do idei rozwoju społeczności lokalnych i rozwiązywania lokalnych problemów społecznych. Na zgłoszenia czekamy do 30 września.

– Praca na rzecz drugiego człowieka to misja. Przyznając doroczne wyróżnienia chcemy promować najciekawsze i najbardziej wartościowe inicjatywy w tej dziedzinie, nowatorskie osiągnięcia oraz postawy rzetelności i ofiarności wśród pracowników, a także wolontariuszy – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Nagrody przyznawane są między innymi za tworzenie i realizowanie modelowych rozwiązań w zakresie opieki nad dzieckiem i rodziną, wdrażanie projektów aktywizacji i integracji społecznej osób wykluczonych, aktywizowanie i integrowanie wspólnot lokalnych, wspieranie sektora ekonomii społecznej i wolontariatu, promowanie dobrych praktyk z zakresu integracji społecznej oraz zaangażowanie w pracę na rzecz innych i bezinteresowną pomoc osobom potrzebującym.

Kandydatów do nagrody mogą zgłaszać przedstawiciele organów administracji rządowej i samorządowej, przedstawiciele jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, przedstawiciele organizacji pozarządowych, kościołów, związków wyznaniowych oraz laureaci Stalowego Anioła.

Wnioski o przyznanie nagrody należy składać do 30 września 2018 roku osobiście do siedziby Departamentu Spraw Społecznych, Wdrażania EFS i Zdrowia przy ul. M. Skłodowskiej-Curie 73 lub przesłać pocztą na adres urzędu (plac Teatralny 2, 87-100 Toruń). Bliższych informacji udzielają pracownicy Biura Wsparcia Rodziny i Przeciwdziałania Przemocy;  telefon (056) 652 18 14, e-mail: d.piekarek@kujawsko-pomorskie.pl.

W ubiegłym roku wśród wyróżnionych statuetką Stalowego Anioła znaleźli się Wiesława Balczewska – prezes Stowarzyszenia Mieszkańców Osiedla Zawiśle we Włocławku, Magdalena Kowalewska – prowadząca w Toruniu zawodową rodzinę zastępczą o charakterze pogotowia rodzinnego, Henryka Zawadzka – kierownik Środowiskowego Domu Samopomocy przy Brodnickim Centrum im. Biskupa Jana Chrapka oraz Katarzyna Umińska – wolontariuszka w parafii św. Janów w Świerczynkach (powiat toruński). Nagrodzone zespoły to działacze Stowarzyszenia „Jestem i czuję się potrzebny” w Bytoniu (powiat radziejowski), członkowie Stowarzyszenia „Dorośli-Dzieciom” w Sępólnie Krajeńskim, małżeństwa prowadzące rodzinny domy dziecka w Czernikowie (powiat toruński) i Aleksandrowie Kujawskim, a także zarząd Spółdzielni Socjalnej „Kujawianka” w Aleksandrowie Kujawskim. Więcej.

kujawsko-pomorskie.pl