Stowarzyszenie Mieszkańców i Miłośników Piły nad Brdą „BUKO” rodzynkiem samorządówki

Marszałek Piotr Całbecki wręczył wczoraj (12 czerwca) w Ciechocinku nagrody laureatom X edycji konkursu „Rodzynki z pozarządówki” na najlepsze inicjatywy społeczne realizowane przez organizacje pozarządowe. W tym roku zarząd województwa nagrodził 12 pozarządówek.

Działające w Kujawsko-Pomorskiem instytucje trzeciego sektora to ważni partnerzy samorządowych władz województwa w niemal każdym obszarze życia społecznego i gospodarczego. Korzystamy z ich wiedzy i doświadczenia, dzięki czemu nasze wspólne inicjatywy są bardziej skuteczne i efektywne. Ideą konkursu „Rodzynki z pozarządówki” jest wsparcie mniejszych organizacji, opierających się przede wszystkim na wolontariacie, których interesujące, nowatorskie działania mogą być inspiracją dla innych ngo-sów  – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Do rywalizacji o nagrody i tytuł „Rodzynki z pozarządówki” przystąpić mogła każda organizacja pozarządowa będąca bezpośrednim realizatorem projektu społecznego, posiadająca siedzibę na terenie naszego regionu, nieprzekraczająca granicy 300 tysięcy złotych w rocznych przychodach. Łączna pula środków na nagrody to 30 tysięcy złotych.

W tym roku zarząd województwa przyznał nagrody 12 organizacjom. Wśród laureatów znalazły się między innymi: Towarzystwo Ochrony Krajobrazu Kulturowego „Sukcesja” za utworzenie Parku Pamięci w Zbrachlinie, Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie za organizację targów ogrodniczo-rolniczych, Fundacja Wszystkich Pokoleń z za projekt „Starszy Brat, Starsza Siostra” w Bydgoszczy oraz Stowarzyszenie Wolontariuszy „Razem” za prowadzenie punktów konsultacyjno-diagnostycznych wykonujących testy na obecność HIV .

Pełna lista laureatów

Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 12 czerwca w Szpitalu Uzdrowiskowym Nr 1 w Ciechocinku.

My cieszymy się sukcesem stowarzyszenia „Buko”, którego konto wzrosło o 2500 złotych. Z pewnością ta kwota bardzo się przyda.

kujawsko-pomorskie.pl