Stowarzyszenie „Światło” złamie monopol HiP-u?

Dotychczas na terenie naszego powiatu pierwszą i najbardziej znaną grupą rekonstrukcji historycznej, byli koledzy ze StowarzyszenieaHiP,  z Tucholi, które miałem przyjemność współtworzyć.

Ciężko zapracowali na swój sukces, jednak teraz będą mieli godnych naśladowców! Jak informuje nas pan Bartosz Puchowski – prezes Stowarzyszenia „Światło” , ta niezwykle aktywna grupa otrzyma wsparcie…

Otrzymaliśmy dofinansowanie w ramach konkursu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich czyli FIO (Priorytet 2 „Aktywne społeczeństwo”) na projekt pn. „Czerpiąc z przeszłości aktywizujmy lokalne społeczności”. Projekt zakłada przeszkolenie 15-stu osób w wieku 18-39 lat z terenu gminy Cekcyn, które stanowić będą trzon nowej grupy rekonstrukcji historycznej odtwarzającej żołnierzy Armii Krajowej. Harmonogram i tematyka szkoleń, którymi zostaną objęci:

Lipiec – „Wykorzystanie lokalnego dziedzictwa historyczno-kulturowego szansą na rozwój obszarów wiejskich”,

Sierpień – „BHP podczas rekonstrukcji i inscenizacji historycznej”,

Październik – „Rekonstrukcja i inscenizacja historyczna jako przykład atrakcji historycznej i niekonwencjonalnej lekcji historii”,

Listopad – „Umundurowanie i wyposażenie żołnierzy Wehrmachtu, Armii Czerwonej, Armii Krajowej i Wojska Polskiego podczas II wojny światowej”.

Ponadto dla uczestników projektu zaplanowano także wizytę studyjną oraz uszycie mundurów i zakup akcesoriów (pasy, ładownice, chlebaki, manierki, menażki itp.). Uczestnicy projektu wezmą również udział w apelu poległych organizowanym corocznie we wrześniu w Iwcu. Wysokość dotacji wynosi 43 440zł. Na priorytet 2 spłynęły aż 1832 wnioski a dofinansowanie otrzymało 446 z nich (24%).

Puchowski – pomysłodawca i koordynator projektu

To wspaniała wiadomość dla wszystkich miłośników historii, kibicujemy i trzymamy kciuki. Znając konsekwencję działań tego niezwykłego Stowarzyszenia, sukces jest tylko kwestią czasu.

„Światło”, do boju!

_______________

(mrf.)

Fot. z prywatnego archiwum mrf-a