„Święto grzyba” w Krzywogońcu w rodzynkach trzeciego sektora

Wyłoniono laureatów dwunastej edycji konkursu o nagrodę marszałka województwa „Rodzynki z pozarządówki” na najlepsze inicjatywy społeczne realizowane przez organizacje pozarządowe. Uroczyste wręczenie nagród 3 czerwca w toruńskim Centrum Sztuki Współczesnej.

Spośród 40 organizacji, które złożyły akces do konkursu, 20 zdobyło wymaganą regulaminem liczbę punktów i tym samym zakwalifikowało się do drugiego jego etapu. Po przeprowadzonych w siedzibach organizacji wizytacjach, kapituła konkursowa jednomyślnie postanowiła zarekomendować do nagrody zarządowi województwa 12 z 20 wizytowanych inicjatyw. Zarząd województwa, na posiedzeniu 22 maja, postanowił, zgodnie z rekomendacjami kapituły, przyznać 12 równorzędnych nagród finansowych po 2,5 tys. złotych każda, wraz z tytułami „Rodzynki z pozarządówki”.

– Z satysfakcją wyróżniamy i wspieramy mniejsze organizacje trzeciego sektora, te opierających się przede wszystkim na wolontariacie, których interesujące, nowatorskie działania mogą być inspiracją dla innych ngo-sów – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 3 czerwca w Centrum Sztuki Współczesnej Znaki Czasu w Toruniu.

Biuro Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi

i Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego