To skandal! Minister Anna Zalewska likwiduje uprawnienia Instruktorów Turystyki Kwalifikowanej!

Prawo i Sprawiedliwość dokonuje kolejnych czystek, tym razem wśród kadry instruktorskiej o specjalności Turystyka Kwalifikowana. Zdobywane w pocie czoła uprawnienia, zostaną usunięte jednym pociągnięciem pióra najgorszego ministra ostatnich lat.

Prezes Zarządu TTPiK, Pan Artur Ponikiewski z Warszawy poinformował nas o tym, że w dniu 04.01.2018 r. Ministerstwo Edukacji Narodowej w ramach kolejnych reform prawnych, postanowiło Z L I K W I D O W A Ć, po 17 latach

uprawnienia INSTRUKTORA TURYSTYKI KWALIFIKOWANEJ !!!!!!!!!!!!

Jak dalej napisał Pan Prezes : „Jest jeszcze czas na konsultację i walkę o utrzymanie tych uprawnień, co będziemy czynić z innymi partnerami społecznymi”.

Prosimy Was o wszelkie głosy poparcia, a przede wszystkim o uwagi, głosy, opinię, które wedle zasady „co dwie głowy to nie jedna” pomogą nam lepiej przygotować się do spotkań i konsultacji w Ministerstwie.

Jeśli możecie pomóc jako przedstawiciele instytucji, przedsiębiorców, szkół i placówek systemu oświaty, będziemy mieli jeszcze większe szanse – napisał Prezes TTPiK

Projektu rozporządzenia i uzasadnienia mieści się w wymienionych linkach:

W uzasadnieniu do rozporządzenia czytamy: „pojęcie turystyki kwalifikowanej – obecnie nie stosowane” oraz kierownik wycieczki jako „pracownik pedagogiczny ze względu na specyfikę swojej pracy […] posiada wystarczające kompetencje, umiejętności i doświadczenie […] do sprawowania opieki nad uczniami”.

I pytanie retoryczne: czy naprawdę uważacie, że turystyka kwalifikowana nie jest realizowana w szkołach, a nauczyciel posiada kompetencje do jej realizowania tylko dlatego, że jest pracownikiem pedagogicznym??? – takie pytanie zadaje doświadczony instruktor Pani Agnieszka Ponikiewska.

My wiemy, że nie.

Nowe rozporządzenie uderzy nie tylko w instruktorów i nauczycieli, których praca opatrzona będzie od dzisiaj wysokim ryzykiem, ale nawet w harcerzy, którzy w tym roku obchodzą swoje święto.

Prawdopodobnie będziemy mieli do czynienia z powtórką sytuacji, której szczegóły poznaliśmy podczas wprowadzania nieszczęsnej „reformy oświaty”, rząd nie licząc się z nikim i z niczym, nowe rozporządzenie wprowadzi w życie i basta.

Powiat tucholski posiada sporą grupę Instruktorów Turystyki Kawlifikowanej o specjalności wycieczki rowerowe, to ludzie wszechstronnie wyszkoleni i przygotowani do prowadzenia wycieczek z zachowaniem wszelkich norm bezpieczeństwa. Za specjalistyczny kurs zapłacili z własnych pieniędzy oraz złożyli dwa egzaminy: teoretyczny i praktyczny, całość zakończyło uroczyste wręczenie świadectw, uprawnień i legitymacji.

MEN postanowiło, że wrzuci tych ludzi do śmietnika i z pewnością to zrobi. Nie ma racjonalnych podstaw, aby sytuację sensownie umotywować, dlatego ten fakt należy rozpatrywać w kategoriach nieprawdopodobnego skandalu, który dyskretnie już zamieciono pod dywan, aby jak najmniej mediów wywlekało tę sprawę na forach publicznych.

Mariusz R.Fryckowski