TOKiS – PRESS był gościem POSŁA RP PAWŁA SKUTECKIEGO ZE STOWARZYSZENIA Kukiz’15.

Wbrew pozorom do Tucholi zaglądają również posłowie, którzy nie zabiegali o względy lokalnego elektoratu, a mają ochotę wsłuchać się w problemy naszej społeczności.

Prawda, że niebywałe? Nawet trochę śmieszne, kiedy wspomnimy przedwyborczy „cyrk”, którego byliśmy świadkami, gdy obiecano nam „gruszki na wierzbie”, by tuż po wyborach, została nam wyłącznie „wierzba”, bo gruszki ktoś już pozbierał lub zwyczajnie… „gwizdnął”.

Tym bardziej warta odnotowania jest wizyta posła, który nie jest związany łańcuchem poprawności politycznej z którąś z partii, które zwłaszcza ostatnio, dostały jakiejś kompletnej głupawki.

Jaki jest Kukiz’15, wydawałoby się, że każdy wie, a jednak warto posłuchać tego, co stowarzyszenie ustami naszego gospodarza spotkania, ma nam do powiedzenia. Zrozumiały język posła i niezwykła konsekwencja działań ugrupowania, powiązana z logiką, trafia do coraz większego grona. Jednych to cieszy, innych doprowadza do furii. Już ten fakt czyni wizytę pana posła Skuteckiego ciekawą.

Oddajemy głos gospodarzowi spotkania.

Nazywam się Skutecki, Paweł Skutecki

Mam 40 lat. Urodziłem się i wychowałem w Bydgoszczy. Mieszkałem potem m.in. w Warszawie, Sopocie, Kielcach, Newcastle, Gateshead. Mimo to zawsze wracałem do „domu” – do Bydgoszczy. Ostatecznie wróciłem do Bydgoszczy wiosną. Z wykształcenia jestem filologiem polskim – kończyłem Akademię Bydgoską (obecnie Uniwersytet Kazimierza Wielkiego), studiowałem także filozofię na Uniwersytecie Warszawskim. Jestem żonaty, mam kilkuletniego syna.

Zawodowo

Pracowałem od zawsze na styku mediów, polityki i public relations. Zaczynałem jako dziennikarz w „Ilustrowanym Kurierze Polskim” (kończyłem pracę jako kierownik działu miejskiego).
Następnie przeprowadziłem się do Warszawy, gdzie pracowałem na etacie w Wojewódzkim Urzędzie Pracy – byłem rzecznikiem prasowym, członkiem biura prasowego, promowałem Europejski Fundusz Społeczny na Mazowszu. Byłem wówczas także sekretarzem redakcji miesięcznika „Racja Polska”. Współpracowałem również z kilkoma agencjami public relations jako copywriter.
Po kilku latach wróciłem do Bydgoszczy, gdzie byłem rzecznikiem kilku kolejnych wojewodów. W corocznym plebiscycie lokalnych mediów zostałem wybrany „Rzecznikiem prasowym roku 2007”. Stwierdziłem wówczas, że moja droga „administracyjna” dobiegła końca.
Założyłem własną firmę: wydawałem dwa miesięczniki, wprowadzałem na rynek tygodniki lokalne, wydawałem książki, robiłem szkolenia, programy dla lokalnego oddziału TVP. Nie zdążyłem przekształcić firmy w spółkę z o.o. i kiedy zaczęły się zatory płatnicze, popełniłem kilka błędnych decyzji i zbankrutowałem.
Faktycznie zbankrutowałem, bo żeby formalnie ogłosić upadłość musiałem wyemigrować do Wielkiej Brytanii. Mieszkałem w bardzo uroczej żydowsko-arabsko-słowiańskiej dzielnicy Gateshead. Pracowałem na etacie w fabryce i prowadziłem własną firmę usługową. Wiosną 2015 roku zdecydowałem się wrócić do Polski, do Bydgoszczy.

Politycznie

Przez wiele lat pracowałem dla bardzo wielu partii i polityków z różnych opcji. Miałem własne poglądy, ale byłem zawodowcem – zostawiałem je za drzwiami gabinetu. Kiedy przestałem pracować w zawodzie i otworzyłem własną działalność, zapisałem się do jedynej wówczas antysystemowej partii – Unii Polityki Realnej. Byłem członkiem jej członkiem w latach 2008-2012. Zarząd UPR powierzył mi także funkcję rzecznika prasowego.
Od powrotu z emigracji zaangażowałem się czynnie w kampanię proreferendalną i edukacyjną na temat jednomandatowych okręgów wyborczych, których skuteczność i przejrzystość wiedziałem na własne oczy w Wielkiej Brytanii. Jesienią 2015 roku startowałem do Sejmu RP z listy Kukiz’15 i wyborcy powierzyli mi mandat posła. Jestem członkiem klubu sejmowego Kukiz’15. Pracuję w Komisji Zdrowia oraz Edukacji, Nauki i Młodzieży.

Asystenci społeczni posła Skuteckiego z Tucholi

dsc06930Marcin Oświeciński