TOKiS – PRESS OSTRZEGA! Tych rachunków z gazowni nie płać. Uwaga na SMS-y

rachunki za prądNiestety i ta plaga dotarła do Tucholi! Nasi czytelnicy  informuja nas o tym, że od pewnego czasu otrzymują SMS-y dziwnej treści, które rzekomo przesyła do nich PGNiG-e. Treść brzmi jednoznacznie, firma dopomina się spłaty długu…

Społeczeństwo staje się coraz bardziej czujne w powodzi należności, których spłaty żądają firmy energetyczne, choć nie tylko. Rachunki oczywiście należy płacić, to oczywistość, nawet wtedy, gdy kwoty są bardziej, niż bandyckie, ale to znak naszych czasów i nieme przyzwolenie obywateli na ten stan. Firmy od dawna wykorzystują fakt, że jesteśmy posiadaczami telefonów komórkowych i podsyłając nam sprytnie sformułowane umowy, zawsze pozostawiają specjalny akapit, gdzie żądają naszego numeru telefonu. Co dalej się dzieje z tymi danymi? Bywa różnie, odnajdowano je nawet w śmietnikach.

Sprawy podszywających się pod firmy SMS-ów przybierają formę plagi i jedynym sposobem uniknięcia niepotrzebnych wydatków jest kontrola nad własnymi rachunkami. Nawet korzystanie z biur obsługi klienta nie oznacza, że do rejestru nie wkradł się błąd. Sprawdzajmy rachunki samodzielnie i nie dajmy się naciągnąć złodziejom, którzy żerują na ludzkiej naiwności.

Zachowujmy również czujność w sieci, nie udostępniajmy swoich danych osobowych, w tym numerów telefonów, istnieją specjaliści, którzy podobne informacje wyłuskają bez trudu z globalnej sieci i z pewnością zrobią z tej wiedzy użytek.

Jak uniknąć oszustwa? W treści fałszywego SMS-a  zawsze znajduje się kwota i numer konta na które ma dokonać wpłaty naiwny „klient”. Porównajmy je z prawdziwym, pamiętając również o tym, że oryginalne SMS-y z firm energetycznych takiego numeru w swojej treści nie zawierają.

Czy przypadki próby oszustwa należy składać i komu? Są tylko dwie instytucje przeciętnie zainteresowane procederem – policja i firma, na której szkodę w jakims stopniu działa oszust. W obu przypadkach nie spodziewajmy się cudów. Policja słynie z tego, ze umarza podobne postępowania, a firma i tak wyegzekwuje swoje należności, nie przejmując się swoim klientem. Możemy liczyć wyłącznie na siebie.

________________________