Toruń. Awantura wokół STINGA

O tym, że już wkrótce w Toruniu wystąpi słynny Sting, wiedzą wszyscy. Każdy oczywiście marzy o tym, aby móc obejrzeć i posłuchać słynnego wokalisty „na żywo”. Dodatkowym bodźcem jest to, że wystąpi on w Toruniu w pięknym kompleksie na Jordankach.

Niestety, musimy obejść się smakiem, ponieważ warunki uczestnictwa w tym koncercie są ściśle… „reglamentowane”. Piosenkarz wystąpi dla „specjalnej publiczności”. Owa specjalność nie jest przypadkowa, sytuację reguluje sam Sting. Niemniej, podejmowane są próby, aby móc skorzystać z okazji. Mieszkańcy Torunia zwyczajnie się zdenerwowali, posądzając lokalne elity, o zwyczajny „szwindel”. W popularnym Facebooku pojawił się nawet specjalny profil oburzonych sytuacją.

Wreszcie swój głos w sprawie zabrał Prezydent Torunia, Michał Zalewski.

Oświadczenie Prezydenta Miasta Torunia Michała Zaleskiego ws. gali telewizyjnej z udziałem Stinga w Toruniu

Znalezione obrazy dla zapytania michał zaleski toruńPotwierdzam, że 8 grudnia 2016 roku w toruńskim Centrum Kulturalno-Kongresowym o godzinie 19:00 odbędzie się gala telewizyjna realizowana dla TVP1, która zostanie wyemitowana 1 stycznia 2017 roku. Muzyczną gwiazdą będzie STING. Występ artysty poprzedzi koncert znakomitej polskiej artystki – Anny Marii Jopek. Producentem nagrania jest SOS Music, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Urząd Miasta Torunia, ekskluzywnym sponsorem ENERGA SA. Pozostałymi partnerami są Universal Music Polska i Telewizja Polska.

Nie jest to koncert komercyjny, a gala telewizyjna promująca nową płytę Stinga „57th & 9th” (koncert artysty odbędzie się 27 marca 2017 roku w Warszawie). W związku z tym nie ma biletów – na wyraźne życzenie firmy reprezentującej artystę – każdy z partnerów dostał określoną pulę zaproszeń.

Chciałbym przypomnieć, że jako Prezydent Miasta Torunia od samego początku informowałem, że podjąłem decyzję o przeznaczeniu pełnej puli zaproszeń, będącej w dyspozycji Gminy Miasta Toruń, dla mieszkańców Torunia. Ani razu nie mówiłem, że zaproszenia zostaną rozdane VIP-om, w tym radnym.

Początkowo byliśmy zapewniani o puli 225 zaproszeń do naszej dyspozycji. Planowaliśmy zatem, że w połowie trafią one do mieszkańców miasta za pośrednictwem mediów w organizowanych przez nie konkursach, i w drugiej połowie do: laureatów i finalistów konkursów ogólnopolskich na poziomie ponadgimnazjalnym uczących się w toruńskich szkołach oraz ich opiekunów merytorycznych, stypendystów Prezydenta Miasta Torunia studiujących na toruńskich uczelniach, rodziców trojaczków (do lat 3) urodzonych w Toruniu, artystów oraz sportowców niepełnosprawnych reprezentujących Toruń na poziomie ogólnopolskim i do Honorowych Obywateli Miasta Torunia.

Po długich i burzliwych negocjacjach, ustaleniach, z udziałem wszystkich organizatorów i współorganizatorów, część zaproszeń przekazujemy na stronę Sting.com, a 125, które pozostają do naszej dyspozycji, tak jak od początku informowałem, trafią do mieszkańców – za pośrednictwem lokalnych mediów, które będą je rozdysponowywać wśród mieszkańców w konkursach merytorycznych. Szczegółowy podział zostanie ustalony z osobami decyzyjnymi, reprezentującymi lokalne media tak, aby ten sposób dystrybucji, a także wyniki konkursów były w pełni transparentne. Pula zaproszeń, którymi ostatecznie dysponujemy zmniejszyła się w stosunku do tego co początkowo było nam obiecywane, dlatego nie możemy przekazać zaproszeń dla wymienionych wcześniej grup, za co serdecznie przepraszam.

Według naszej wiedzy dysponentami zaproszeń, poza samorządem województwa i miasta, jest portal Sting.com, Energa SA i SOS Music. Taki jest stan ustaleń na dzień 24.11.2016 roku i mam nadzieję, że są to ustalenia ostateczne.

Podsumowując niniejszy przekaz – najistotniejszą informacją dla Torunia jest fakt, że gwiazda światowego formatu wystąpi w naszym mieście, w nowej sali koncertowej. W Toruniu będzie jeden z bardziej uznanych i popularnych artystów scen światowych. Stąd popłynie informacja w świat: Sting jest, a później – był w Toruniu. To nieoceniona wartość promocyjna. Przez lata będziemy mogli chwalić się informacją, że Sting promował swój nowy album u nas, w Toruniu. Tak traktujemy to wydarzenie, jako wydarzenie promocyjne. Kwota zaangażowania finansowego po stronie miasta to 250 tysięcy złotych. Są to środki zapisane w budżecie na promocję Torunia poprzez organizację wydarzeń kulturalnych.

___________________

OnMilwaukee.com