TUCHOLA: Starosta odpowiada na pytania związkowców

Spotkanie odbyło się dzisiaj, niestety, większość mediów zlekceważyła zaproszenie, a to spory błąd, ponieważ dyskusja, która wywiązała się chwilę później, była bardzo ciekawa. Zaledwie kilka tygodni temu „Solidarność” przekazała na ręce Starościny Powiatu Tucholskiego dokument, w którym postawiono trzy pytania. Pismo w swojej formie było powiedzmy… dość kategoryczne. Związkowcy podeszli do sprawy bardzo formalnie, o wszystkim poinformowano m.in. media. Wspomniane pismo było pełne „troski” o losy członków związku, dzisiaj był ten dzień, gdzie wszelkie obawy rozwiano i to w niezłym stylu. O co tak naprawdę chodzi? Oczywiście o pieniądze.

Pismo „Solidarności” datowane 19 dniem grudnia, zawierało zwyczajową formułkę i kluczowe pytania.

Są tylko trzy:

1. Skąd Zarząd Powiatu zamierza pozyskać środki na prowadzenie zapisanych w Ustawie o

Samorządzie Powiatowym zadań publicznych?

2. Jak aktualnie wygląda sytuacja płynności finansowej jednostek powiatowych?

3. Czy istnieje jakiekolwiek zagrożenie dla mieszkańców Powiatu Tucholskiego

w obszarze świadczonych przez Powiat usług?

Problem związkowców polegał na tym, że pismo wysyłano w tzw. „gorącym okresie”, kiedy to opozycja próbowała odwołać obecną panią Starostę i Zarząd. Nie wzięto kompletnie pod uwagę tego, ze sytuacja w naszym Powiecie jest niezwykle dynamiczną i w jednej chwili może się zmienić absolutnie wszystko. Właśnie tak było tym razem i zapewne odpowiedzi, które na swoje pytania otrzymali związkowcy z ust Starościny, były zaskakujące, bo w pełni adekwatne do sytuacji i wyłącznie optymistyczne w oparciu o konkrety.

Wszelkie kwestie dotyczące budżetu są na tyle zorganizowane, że o ile nie dojdzie do jakiegoś kataklizmu typu tornado, lub uderzenie meteorytu, wszystko powinno zadziałać tak, jak należy. Są pieniądze na pensje, „trzynastka” (w tej kwestii współczuć należy sektorowi prywatnemu, który o trzynastej pensji, może sobie wyłącznie…. pomarzyć) zostanie wypłacona zgodnie z ustawą. Owszem, trzeba zaciskać pasa i oszczędzać, ale tak właśnie wyglądają skutki złych decyzji poprzednich ekip, działających w Naszym Powiecie, łącznie z tragicznie sformułowanymi umowami, dotyczącymi pożyczek, na paskarski procent, które pogrążają Powiat Tucholski.

Uczestnicy spotkania doszli do consensusu w wielu kwestiach w tym także tych, które dotyczą zagadnień pomocowych. Zakładając, że to nie kokieteria ze strony związkowców, należy zastanowić się, co „Solidarność” może zrobić dla Powiatu Tucholskiego tutaj i dzisiaj, skoro deklaruje chęć współpracy? Naszym zdaniem niewiele…, a podobno bywało inaczej.

Gospodarz spotkania – Starosta Powiatu Tucholskiego – p. Dorota Gromowska, odpowiada na pytania związkowców.

Przedstawiciele NSZZ  „Solidarność” Oddział w Tucholi w trakcie rozmowy.

Podjęto dialog.

Do rozmowy włącza się Wicestarosta Powiatu Tucholskiego p. Wiktor Metkowski…

… oraz członek Zarządu p. Wojciech Kociński.

Padają deklaracje o wsparciu związku, wobec sytuacji Naszego Powiatu.

Wydaje się, że kwestia pytań związkowców i konkretnych odpowiedzi drugiej strony, została rozwiązana pozytywnie.

Trwa przesyłanie relacji filmowej.

Pełny zapis audio, bez ingerencji redakcji TOKiS – PRESS

Zapis spotkania