Tucholska młodzież będzie korzystała z basenu w Chojnicach, czy jest to bezpieczne?

W witrynie Starostwa Powiatowego opublikowano następującą informację:

Wychodząc naprzeciw coraz większym potrzebom młodzieży SOSW w Tucholi zwłaszcza w zakresie rehabilitacyjnym, Zarząd Powiatu Tucholskiego na początku stycznia br. podjął negocjacje z Prezesem Spółki Centrum Park Chojnice Sp. z o.o. w sprawie umożliwienia uczniom korzystania z basenów należącym do spółki. Cieszymy się, że doszło do porozumienia i do końca bieżącego roku szkolnego podopieczni SOSW będą mogli korzystać z oferty Centrum Parku w Chojnicach na bardzo atrakcyjnych warunkach.

Ruch w wodzie, jak wiadomo, jest bardzo dobrą formą aktywności fizycznej, a wartością dodaną, oprócz oczywiście poprawy stanu zdrowia uczniów będzie z pewnością dobra zabawa i dobry humor uczestników. Z aktywności ruchowej w wodzie będą korzystały dwie grupy uczniów a już 19 stycznia pierwsza z nich mogła bezpośrednio doświadczyć korzyści płynących z przebywania na basenie.
Basen? Doskonała rzecz, takiej rozrywki brakuje w Tucholi, pomimo tego, że w przeszłości mieliśmy taką mieć, ba, mało tego, na ten cel zbierano nawet środki. Oczywiście, nic z tego nie wyszło, a pieniądze „rozpłynęły się” wraz z upadkiem PZPR-u. Tak przynajmniej wieść gminna niesie.
Jednak w sprawie chojnickiego basenu można mieć pewne obawy, czy ten pomysł jest już bezpieczny, skoro nie tak dawno ogólnopolskie media odtrąbiły skandal właśnie w tym miejscu, a który dotyczył dwukrotnego zakażenia wody pałeczką ropy błękitnej.
Całą sprawa zakończyła się totalną awanturą, która wydarzyła się podczas manifestacji zwolenników i przeciwników szefa obiektu. TOKiS – PRESS przedstawiał już stosowne nagranie, które analizowane było przez mundurowych.
Zakładamy, że sytuacja jest już przeszłością, ale niestety, opinia firmy została nadszarpnięta, a zaufanie klientów nadwyrężone. Tym bardziej, stosownym pytaniem jest, czy nie lepiej jest mieć pewność i dopłacić kilka złotych, by  skorzystać z innych, pewnych i bezpiecznych miejsc, leżących w równie blisko Tucholi?

Warto zachować ostrożność, cena powinna być ostatnim kryterium w tej sprawie.

_____________________

tucholski.pl