Tucholska policja apeluje do kierowców ciężarówek, my obserwujemy, co się dzieje

Po zmianie w ruchu drogowym na terenie miasta, mamy pierwsze obserwacje. Od kilku dni, ciężarówki przejeżdżające przez nasze miasteczko mają zapewnione odpowiednie przejazdy,różne od dotychczasowych, do których przyzwyczaili się.

Wprowadzony zakaz wstępu do miasta pojazdom o wadze przekraczającej 3,5 tony, spowodowało spore zamieszanie wśród trackerów. Ci bardziej doświadczeni, którzy znają nasze strony, już sobie poradzili,zwyczajnie omijają Tucholę już w rejonie Świecia. Efekt? Coraz mniej tirów pojawia się w Tucholi. Zupełnie nieoczekiwanie spełnia się marzenie  radnego miejskiego, pana Ireneusza Wesołowskiego, który postulował, o takie rozwiązania wiele miesięcy temu. Oczywiście, było to głos wołającego na puszczy, ponieważ pomysł zlekceważono.

Ruch wielkich ciężarówek nie ustał, jak wiadomo, wytyczono nowe drogi, ale i w tym przypadku kierowcy łamią przepisy, wjeżdżając na drogi innych gmin, gdzie zwyczajnie nie powinno ich być. To nic nowego, TOKiS – PRESS ostrzegał przed tym dawno temu.

Na szczęście spore zaangażowanie tucholskiej „drogówki”, przynosi efekty, jak wspominaliśmy, przez portfel do głowy i posypały się mandaty i to zupełnie spore. Pół tysiąca  z budżetu, przekona każdego pirata, by zmienił przyzwyczajenia.

Inny problem stwarzają kierowcy ciężarówek, którzy trafiają do naszego miasteczka niezwykle rzadko, lub pierwszy raz. Dosłownie tracąc orientację, nieoczekiwanie pojawiają się w… centrum miasta lub nawet na peryferiach, jak często zdarza się to, przy ulicy Ogrodowej. Mieszkańcy, którzy znają topografię miasta wiedzą, co to oznacza, zwłaszcza, że wspomniana ulica jest ślepą.

Policjanci wykazują spore zaangażowanie i zwyczajnie wyprowadzają te wielkie pojazdy z miasta, my również, dyskretnie obserwujemy te działania każdego dnia. Jest wielce krzywdzącym stwierdzenie, że policja w Tucholi niczego nie robi, jest wręcz przeciwnie i to bez zbędnej kokieterii w ich stronę.

Jednak oddajmy głos właśnie im.

Tucholska policja apeluje do kierowców ciężarówek.

Od 9 lipca br. w związku z trwającymi pracami remontowymi na Drodze Wojewódzkiej nr 240, która przebiega przez ul. Warszawską i Cegielnianą w Tucholi wprowadzona jest tymczasowa organizacja ruchu oraz objazdy dla ciężarówek. Policja zwraca szczególna uwagę na kierowców, którzy nie stosują się do umieszczonych znaków drogowych.

Podczas funkcjonowania w Tucholi tymczasowej organizacji ruchu miejscowa policja ściśle współpracuje z władzami miasta oraz zarządcami dróg, by wypracować jak najlepsze rozwiązania dla uczestników ruchu. Apelujemy do wszystkich kierowców, a w szczególności do kierujących ciężarówkami o korzystanie z wyznaczonych objazdów. Pomoże to w zachowaniu płynności na drodze, a przede wszystkim pozwoli uniknąć ewentualnych uszkodzeń nawierzchni spowodowanych zbyt dużym tonażem pojazdów.

Tucholscy policjanci wraz z pracownikiem miejskiego monitoringu będą zwracać uwagę na naruszenia przepisów ruchu drogowego spowodowanych nową organizacją ruchu oraz objazdami. Policja, po raz kolejny apeluje do kierowców o cierpliwość i zachowanie zdrowego rozsądku, które z pewnością pozwoli uniknąć przykrych zdarzeń na drodze.

Dziękujemy mieszkańcom za zaangażowanie w dbałość o infrastrukturę i bezpieczeństwo na drodze poprzez przekazywanie ważnych informacji dotyczących naruszeń przepisów ruchu drogowego.

Konsekwencją dla kierowcy niestosującego się do nowego oznakowania może być nałożona grzywna przez policjanta w wysokości 500 zł., a nawet skierowanie sprawy do sądu, gdzie kara może wzrosnąć do 5 tys. zł.

Autor: sierż. szt. Bartosz Wiese

Follow by Email