TUCHOLSKIE FAKTY. „DLA CIEBIE POLSKO I DLA TWOJEJ CHWAŁY…” – niezwykła wystawa w Kęsowie

Pod dach kęsowskiego WDK-u trafiła niezwykła wystawa, którą przygotował IPN. Zawiera ona ponad trzydzieści plansz które zawarto w tytule „DLA CIEBIE POLSKO I DLA TWOJEJ CHWAŁY…”.

To niezwykła i bardzo sugestywna opowieść o martyrologii żołnierzy. To wystawa,którą każdy powinien obejrzeć.

Wystawa autorstwa dr Alicji Paczoskiej-Hauke przygotowana została przez Oddziałowe Biuro Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku – Delegaturę w Bydgoszczy. Zarysowano na niej krótką charakterystykę najważniejszych organizacji konspiracyjnych i oddziałów zbrojnych polskiego podziemia niepodległościowego, działających w latach 1945–1954 w regionie kujawsko-pomorskim (teren ówczesnego województwa pomorskiego).

Zaprezentowano 90 dokumentów oraz około 180 zdjęć portretowych członków Pomorskiego Okręgu Armii Krajowej, Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, Ruchu Oporu Armii Krajowej, Narodowych Sił Zbrojnych oraz żołnierzy lokalnych oddziałów zbrojnych, m.in.: Leona Mullera „Jędrusia”, Jerzego Gadzinowskiego „Szarego”, Antoniego Fryszkowskiego „Rysia”, Stanisława Kamińskiego „Młota”.

Większość prezentowanych na wystawie zdjęć nie była dotąd publikowana. Wiele z nich pochodzi od rodzin osób represjonowanych lub członków organizacji konspiracyjnych. Do realizacji wystawy wykorzystano także zbiory zgromadzone w archiwach IPN w Warszawie, Gdańsku, Bydgoszczy i Poznaniu, a także Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej Archiwum i Muzeum Pomorskie Armii Krajowej oraz Wojskowej Służby Polek. Pierwsze uroczyste otwarcie wystawy miało miejsce 1 marca 2012 r. podczas obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” w Bydgoszczy.

Ekspozycja składa się z 32 paneli.

(RED.)