TYLKO U NAS! Samorządowcy mówią jednym głosem – JESTEŚMY W STANIE WOJNY Z PRAWEM I SPRAWIEDLIWOŚCIĄ!

I stało się to, co stać sie musiało, dzisiaj w Warszawie w hotelu „Sangate” (d. Gromada – Airport, ul. 17 stycznia 32) odbyło się kolejne FORUM SAMORZĄDOWE. Wzięło w nim udział około 1600 samorządowców z całej Polski w tym niektórzy włodarze i samorządowcy z powiatu tucholskiego.

W programie spotkania zaplanowano:

11:30 – otwarcie – Marek Olszewski – współprzewodniczący Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego
11:40 – sytuacja samorządu – omówienie
12:00 – wystąpienia przedstawicieli związków
12:30 – Karta Samorządności podstawą dalszej debaty nt. rozwoju Polski lokalnej i regionalnej
12:40 – ograniczenie praw wyborczych obywateli – omówienie
13:00 – dalsze działania – lokalne i na forum ogólnopolskim – wystąpienia uczestników
ok. 15:00 – podsumowanie i zakończenie spotkania

Jednak obrady zdominował temat zdaniem samorządowców najważniejszy: omówienie aktualnej sytuacji samorządu terytorialnego i podjęcie działań w obronie konstytucyjnych zasad samorządności. Innymi słowy, samorządowcy nie poddadzą się bez walki sprawie próby wprowadzenia zmian przez PiS w ordynacji wyborczej opartej o tzw. dwukadencyjność w dodatku działającą wstecz. Jeżeli zmiany, to solidarne i obowiązujące wszystkich „funkcyjnych” od posłów i senatorów począwszy.

Do wszystkich zainteresowanych przesłano Kartę Samorządności stanowiącej przypomnienie podstawowych zasad ustroju państwa, o których politycy zdają się nie pamiętać. A są to zasady wywalczone przez wielki ruch społeczny „Solidarność” pod hasłem „Twój los w Twoich rękach”.

Dzisiejsze Forum Samorządowe odbyło się pod auspicjami siedmiu samorządowych korporacji (Związku Miast Polskich, Związku Gmin Wiejskich RP, Związku Powiatów Polskich, Unii Metropolii Polskich, Unii Miasteczek Polskich, Związku Województw RP i Ogólnopolskiego Porozumienia Organizacji Pozarządowych) temperatura na sali była bliska wrzeniu.

W pewnym momencie głos zabrał prezydent Nowej Soli Wadim Tyszkiewicz:

Takie uchwały trzeba we wszystkich gminach w Polsce przegłosować. Jeśli wojewodowie nam to uwalą – trudno. To musi być protest. Protest słyszalny i zauważalny – powiedział.

Wniosek jest tylko jeden, będzie potężny protest, nie miejmy złudzeń.

Tyszkiewicz stwierdził:

Jesteśmy w stanie wojny i musimy walczyć. Przestańmy się łudzić, że ktokolwiek się z nami będzie liczył. Zostaniemy zaskoczeni. W dwa tygodnie ustawa (o ograniczeniu liczby kadencji – przyp. red.) zostanie przegłosowana i przyjęta, a Trybunał Konstytucyjny uzna ją za zgodną z prawem. To, że trzeba reformować samorząd, to wszyscy wiemy, ale reformować to nie znaczy demolować. A dziś PiS próbuje samorząd demolować. Samorząd ma ogromną siłę. My jesteśmy jak wulkan, który – mam nadzieję – w końcu wybuchnie, albo jak lew, który na razie ryczy, ale jak wróg wejdzie na jego terytorium, to skoczymy mu do gardła.

Otrzymał brawa…

Na naszych oczach tworzy się historia, czy to wstęp do wojny domowej?

Źródła chronione – Prawo prasowe. Art. 15 ust. 2.