Uroczyste wręczenie dyplomów absolwentom Wyższej Szkoły Zarządzania Środowiskiem w Tucholi – (CZ.1)

23 dzień lutego 2019 roku w sobotę, późnym popołudniem, zapisze się w annałach Tucholi, jak dzień wyjątkowy, związany z niezwykle prestiżową uczelnią, która zakończyła etap edukacji nowych specjalistów różnych kierunków.

Wyższa Szkoła Zarządzania Środowiskiem w Tucholi jest jedną z nielicznych uczelni w Polsce, kształcącą chętnych na kierunku Leśnictwo, gdzie w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym uczy się aż ok. 800 studentów! Tak ogromne zainteresowanie pogłębianiem wiedzy wynika z położenia uczelni w sercu Borów Tucholskich oraz z funkcjonowania w Tucholi Zespołu Szkół Leśnych oraz Zespołu Szkół Licealnych i Agrotechnicznych. Uczelnia jest naturalnym kierunkiem kontynuowania nauki na studiach wyższych.

Uczelnia posiada wiele sporo atrakcyjnych kierunków, a od tego roku pojawi się kolejny, niezwykle ciekawy:

• Leśnictwo
  • Leśnictwo II stopnia
  • Architektura Krajobrazu
  • Inżynieria Środowiska
  • I wspomniany, najnowszy kierunek: Ekoturystyka Zdrowotna

Warto śledzić łamy naszego elektronicznego medium, ponieważ każdemu z wymienionych kierunków poświęcimy sporo czasu, zrobimy to w wyjątkowy sposób.

W minioną sobotę odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów absolwentom Wydziału Inżynieryjnego Wyższej Szkoły Zarządzania Środowiskiem w Tucholi. Przygotowaliśmy obszerną relację, filmowo – fotograficzną z tego wydarzenia, którą podzieliliśmy na kilka części. Dzisiaj pierwsza – zapis filmowy.

Jak zawsze, przygotowano szczegółowy scenariusz.

Początek przepięknego podniosłego spotkania nastąpił o 16-stej w Tucholskim Ośrodku Kultury wprowadzeniem sztandaru uczelni, następnie wspólnie odśpiewano hymn państwowy.

Rektor uczelni, Pan dr Krzysztof Kannenberg przywitał gości. Wśród nich znalazły się zaproszone osoby z lokalnych samorządów, osoby ze świata nauki, leśnictwa, ie zabrakło również przedstawiciele duchowieństwa.

Minutą ciszy uczczono pamięć po znakomitym wykładowcy, zmarłym 16 lutego, Pau dr inż. Bogdanie Zastempowskim. Następnie głos zabrał Rektor uczelni. Podczas wystąpienia znalazły się piękne słowa podziękowania za zasługi dla rozwoju uczelni w stronę Pana prof. Jana Kopcewicza. Kolejnym punktem programu był ten długo oczekiwany przez absolwentów – wręczenie dyplomów.

W scenariuszu znalazł się czas na wystąpienie dyplomantów, po którym uroczyście odśpiewano Gaudeamus Igitur. Po tym swoje nagrody wręczył Pan Rektor, a chwilę po im wystąpili goście i oni również wręczyli swoje nagrody najlepszym absolwentom. W wystąpieniu specjalnym, głos zabrał przewodniczący URSS magister inżynier Patryk Bośko, który zakończył swoja kadencję. Jego funkcję przejęła Pani Anna Zbilska.

Głos zabrała najlepsza absolwentka Pani inż. Alicja Kaczyńska, która opowiedziała o swojej edukacyjnej drodze w uczelni, jak również podziękowała szacownemu gronu za kilka lat współpracy. Po tym wystąpieniu odśpiewano Gaude Mater Polonia, następie wyprowadzono sztandar. Tucholska uczelnia ma piękny zwyczaj, wszyscy uczestnicy zaśpiewali PIEŚŃ O TUCHOLI.

CDN.