URZĄD MARSZAŁKOWSKI pomaga MŁODYM RODZICOM!

Nawet 800 złotych miesięcznie mogą otrzymać rodziny z regionu na pokrycie kosztów zatrudnienia niani lub pobytu dziecka w żłobku.  Środki trafią też na utworzenie 640 miejsc dla maluchów w żłobkach i klubach dziecięcych. Zarząd województwa podzielił kolejne wsparcie z naszego Regionalnego Programu Operacyjnego, które pomoże rodzicom w organizacji opieki nad dziećmi do trzeciego roku życia.

– Nasza oferta pomocy dla młodych rodzin to odpowiedź na oczekiwania i potrzeby rodziców. Dzięki realizacji tych projektów zwiększy się dostępność do placówek opieki nad najmłodszymi dziećmi. Chodzi też o ułatwienie rodzicom powrotu na rynek pracy po przerwie w aktywności zawodowej – tłumaczy marszałek Piotr Całbecki.

Vouchery, czyli pieniądze dla rodzin

Pierwszy rodzaj wsparcia to vouchery, czyli pomoc finansowa, która trafia bezpośrednio w ręce rodziców. Można ją wykorzystać na pokrycie kosztów opieki nad maluchami do trzeciego roku życia. Chodzi między innymi o wynagrodzenie niani (do 800 złotych miesięcznie) i dziennego opiekuna (do 600 złotych miesięcznie), a także opłacenie pobytu malucha w żłobku (do 800 złotych miesięcznie) lub klubie dziecięcym (do 600 złotych miesięcznie). Ze tej pomocy można korzystać przez 12 miesięcy. Dodatkowym wsparciem są szkolenia i doradztwo dla rodziców poszukujących pracy.

Voucherami dysponują organizacje pozarządowe, firmy i instytucje, które realizują projekty w ramach naszego Regionalnego Programu Operacyjnego. W ramach rozstrzygniętego właśnie konkursu samorząd województwa podzielił wsparcie na realizację 16 takich przedsięwzięć – część z nich już ruszyła, w pozostałych rekrutacja rozpocznie się w najbliższych miesiącach. Suma dofinansowania to 15,8 miliona złotych. Z pomocy skorzysta 1,2 tysiąca rodziców.

kujawsko-pomorskie.pl