Uwaga! Przed nami ważne wydarzenie! Wernisaż wystawy „Wojenne rozstania”

W hermetycznym świecie PiS-u, kultura została kompletnie rozłożona i przybita grubym ćwiekiem, to oczywistość, którą komentują najwybitniejsi, polscy artyści. W Tucholi dzieje się podobnie, nie mamy już wyrazistego lidera, który gwarantowałby nam doznania artystyczne na najwyższym poziomie. Lokalna władza, co jest prawdą, posiłkuje się działaniami lokalnych artystów, często amatorów, ale ile lat można tak funkcjonować?

Miejmy nadzieję, że kłam temu stwierdzeniu zarzuci tucholski TOK, który przygotowuje coś absolutnie wyjątkowego: wystawę przygotowaną przez Muzeum Historii Polskiej w Warszawie. Czegoś tak ambitnego dawno u nas nie było. To cieszy, niestety, garść żwiru w tryby historyczno – kulturalnej machiny wrzuciło samo życie. W chwili, gdy odbywać się będzie wernisaż tej… i tutaj można już prorokować – znakomitej wystawy, w tym samym budynku  będą też uroczystości związane z 15-leciem istnienia spółki „Szpital Tucholski”. Miejmy jednak nadzieję, że wszystko przebiegnie bez problemów, a kto wie, może wystawa przez to nawet zyska i znajdzie nowych odbiorców z „imprezy” obok? Tak, czy inaczej, warto zarezerwować sobie czas i to już w najbliższy piątek.

Serdecznie zapraszamy na wernisaż wystawy `Wojenne rozstania`, który odbędzie się 24.02.2017 roku o godz. 10.00 – spotkanie dla młodzieży szkolnej, a o godz. 17.00 dla wszystkich zainteresowanych. Wystawa jest przygotowana przez Muzeum Historii Polskiej w Warszawie.

W ramach obchodów wybuchu II wojny światowej Muzeum Historii Polski przygotowało wystawę `Wojenne rozstania`. Pomysł tej wystawy zrodził się w trakcie trwania projektu `Rodziny rozdzielone przez historię`, w czasie trwania którego zostały zebrane relacje i dokumenty wykorzystywane do stworzenia scenariusza i koncepcji wystawy.

Ekspozycja pokazuje wojenne losy siedmiu zwyczajnych rodzin i ma na celu przybliżenie współczesnemu widzowi dramatycznych przeżyć cywilnych ofiar II wojny światowej. Każda z opowieści, oddaje indywidualny wymiar historii, jednocześnie pokazuje różne aspekty wojennych losów Polaków.

Wiodącym motywem jest motyw rozstania – rozdzielenia rodziny (aresztowania, wywózki, roboty przymusowe, zagubienie w czasie wojennej zawieruchy, ucieczki itd.). Pokazaliśmy różne odmiany polskich losów – rodziny z Polski centralnej, Kresów, Pomorza, Śląska, jak również losy żydowskiej dziewczynki ukrywanej w katolickim sierocińcu.

Jakich wyborów dokonywali wówczas zwykli ludzie, czym było dla nich rozdzielenie, jak radzili sobie z rozłąką ? – to podstawowe pytania, wokół których skonstruowana jest narracja wystawy.

tok.tuchola.pl