UWAGA! Sudafed XyloSpray HA został wycofany z obiegu!

Główny Inspektor Farmaceutyczny wydał decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności o wycofaniu z obrotu na terenie całego kraju znanego leku na katar i zapalenie zatok.

W uzasadnieniu GIF zaznacza , że sytuacja dotyczy dotyczy roztworu 1 mg/ml x 10 serii F143280A z datą ważności do 30.09.2020 roku. Bubel wypuściła na rynek firma  McNeil Healthcare Limited z siedzibą w Irlandii. powodem wycofania leku jest brak sterylności, tlumacząc na język ludzki, lek może być zanieczyszczony.

W uzasadnianiu decyzji napisano, że do GIF wpłynęła informacja od przedstawiciela podmiotu odpowiedzialnego za lek o podejrzeniu braku spełnienia wymagań jakościowych w zakresie sterylności. Oznacza to, że produkt leczniczy mógł zostać zanieczyszczony. Masz ten lek w apteczce? Pozbądź się go natychmiast!

A swoją drogą…, ilość leków wycofywana z rynku zatrważa, czy to celowe działania wobec Polaków, czy tylko pazerność i niedbalstwo firm farmaceutycznych? O polemizowaniu w tak ważnych kwestiach, mowy być nie może, nie mamy tez żadnych informacji o tym, czy producent został w jakiś sposób ukarany. Nie dość tego, że płacimy za leki niebywałe kwoty, to jeszcze okazuje się, że jesteśmy regularnie podtruwani. Również rząd w kwestiach wpuszczania firm farmaceutycznych na polski rynek, stracił zdrowy rozsądek, a choćby ostatnio, kiedy amerykańska ambasadoressa Mosbacher nerwowo tupnęła noga i pod groźbą pogorszenia stosunków z USA, zażądała od premiera mazowieckiego dopuszczenia na nasz rynek jednego z amerykańskich producentów leków.

Gra warta świeczki, bo chodzi o miliardy, pytanie tylko, czy to na pewno chodzi jeszcze o koncern amerykański, czy też mocodawcą był ktoś zupełnie inny?

(mrf.)

Follow by Email