UWAGA! WAŻNE! Konsultacje społeczne w sprawie tucholskiej obwodnicy, to już dzisiaj!

Doczekaliśmy wreszcie tej chwili, kiedy będziemy mogli zabrać głos w sprawie obwodnicy, którą różne władze obiecują nam od wielu lat. Ile razy w przeszłości odbywały się podobne konsultacje? Straciliśmy już rachubę, jednak w dalszym ciągu pozostajemy sceptyczni, czy kiedykolwiek powstanie nowa droga. Jednak, gdyby ten cud ziścił się, warto zabrać w tej sprawie głos.

Koncepcja obwodnicy Tucholi

– zabierz głos w sprawach swojego regionu!

W związku z zaawansowaniem prac nad opracowania studium techniczno-ekonomiczno-środowiskowego budowy obwodnicy Tucholi w ciągu drogi wojewódzkiej nr 240. Biuro projektowe Vegmar na zlecenie Zarządu Dróg Wojewódzkich w Bydgoszczy opracowała trzy warianty trasy. Zakres koncepcji obejmuje odcinek od miejscowości Bladowo do połączenia z istniejącym przebiegiem na południowy wschód od Tucholi.

Duży wpływ na wybór oraz sam kształt wariantów miały uwarunkowania terenowe, obszary chronione (w tym rezerwat rzeki Brdy) ustalenia z przedstawicielami władz lokalnych, a także Lasów Państwowych, Zarządem Dróg Wojewódzkich i organizacji pozarządowych.

Obecnie trwające prace mają na celu uszczegółowienie rozwiązań przyjętych na I etapie opracowania – dobór rodzajów skrzyżowań, ustalenie lokalizacji chodników i ścieżek rowerowych oraz wyznaczenie potrzebnych dojazdów i dróg serwisowych.

Aby jak najlepiej dostosować przyjęte rozwiązania do potrzeb mieszkańców, biuro projektowe Vegmar wraz z ZDW w Bydgoszczy, zapraszają na spotkanie konsultacyjne, które odbędzie się 23 czerwca 2015 roku. Jest to najlepszy moment, aby przekazać Inwestorowi oraz projektantom swoje sugestie, a przez to mieć realny wpływ na ostateczny kształt projektowanej drogi.

Szczegółowe informacje dotyczące projektu i przebiegu wariantów umieszczone zostały na stronie internetowej: http://www.obwodnicatucholi.pl

Będą one omawiane z mieszkańcami na planowanym spotkaniu, na którym będzie możliwość podzielenia się swoimi uwagami i opiniami dotyczącymi proponowanych rozwiązań.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na spotkanie w dniu 23 czerwca 2015 w Tucholskim Ośrodku Kultury, Plac Zamkowy 8 w Tucholi na godzinę 17.00

_____________________

Materiały nadesłane