Ważny głos w sprawie wilków padnie w Toruniu, z ust przedstawiciela tucholskiej uczelni

Według informacji, które otrzymaliśmy z kompetentnych ust, mamy problem z wilkami. Liczebność populacji powinna oscylować na poziomie 1800 sztuk, tym czasem mamy ich około 3000, co najgorsze, nie mają one zakodowanego strachu przed człowiekiem. O tej sprawie usłyszymy już wkrótce, podczas kolejnej edycji Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki w Toruniu, gdzie z wykładem na ten temat wybierają się przedstawiciele Wyższej Szkoły Zarządzania Środowiskiem z Tucholi!

Wykład zatytułowany jest: Wilk w oczach leśnika. Prezentacja sygnałów myśliwskich, odbędzie się on we czwartek 25 kwietnia, od 11:00 do 12:00, na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania UMK, ul. Gagarina 13a, dala nr IV.

Wykład poprowadzi pan dr Jakub Pałubicki z Wyższej Szkoły Zarządzania Środowiskiem w Tucholi. W nadesłanym do naszej redakcji opisie czytamy:

Wilk, jeden z największych drapieżników w naszym kraju, jest gatunkiem zarówno tajemniczym jak i kontrowersyjnym. Dlatego coraz częściej pojawia się pytanie: wróg, rywal, czy sprzymierzeniec człowieka? Temat jest tym bardziej aktualny, że w ostatnich latach obserwujemy znaczący wzrost jego populacji. Czym jest to spowodowane, jakie są tego skutki? Zwiększenie liczebności gatunku, który jest typowym terytorialistą powoduje migrację na nowe tereny, często w pobliżu osiedli ludzkich. Budzi to oczywisty niepokój w społeczeństwie, tym bardziej, że odnotowano przypadki ataku na człowieka. Nadal zasadniczym środowiskiem bytowania wilków pozostaje las, dlatego też na ten ekosystem wywiera on największy wpływ, ale czy zawsze jest on pozytywny? Oczywiste jest, że jako najważniejszy wróg naturalny jeleniowatych, dzików i bobrów wpływa bezpośrednio na ich liczebność i rozmieszczenie. Czy są też inne aspekty niekontrolowanego wzrostu jego liczebności?

mat. Organizatora

Follow by Email