Wędliny z Morlin? Nie, dziękuję…

Jak informuje Gazeta Ostródzka, wśród pracowników znanej firmy wędliniarskiej „Morliny”, lekarze rozpoznali odrę.

Istnieje prawdopodobieństwo wybuchu epidemii, załogę stanowi 700 osób, wszyscy są obywatelami Ukrainy. Powiadomiono lokalny Sanepid. Wiemy, że kilka osób trafiło do szpitala. Załogę czekają szczepienia ochronne.

Zakładając, że nie jest to celowe działanie powiązane z koncernami farmaceutycznymi, coś jest na rzeczy, tym samym warto zastanowić się, czy warto w tej chwili kupować produkty tego producenta, zwłaszcza, że na swoich stronach nie informuje on o sytuacji – link http://www.animex.pl/marki/morliny/

Odra.

Odra jest ostrą, wirusową chorobą zakaźną, charakteryzującą się gruboplamistą wysypką, zapaleniem błon śluzowych dróg oddechowych i spojówek z towarzyszącą gorączką.

Zakażalność odrą jest bardzo duża. Chory na odrę jest zakaźny dla otoczenia 3–5 dni przed wysypką i przez pierwsze 3 dni wysypki. Źródłem zakażenia jest człowiek chory na odrę. Wirusy odry przenoszą się drogą powietrzno-kropelkową. Okres wylęgania wynosi 9–11 dni.

Przebieg kliniczny odry dzieli się na okres nieżytowy (zwiastunów), wysypkowy i zdrowienia. Okres nieżytowy trwa 3–4 dni i obejmuje: wysoką gorączkę, kaszel suchy, męczący, zapalenie gardła, katar, zapalenie spojówek ze światłowstrętem.

Po 3–4 dniach okresu nieżytowego pojawiają się na błonie śluzowej policzków białe plamki otoczone czerwoną obwódką (plamki Koplika – ryc.). Plamki znikają po wystąpieniu wysypki.

Więcej o chorobie


(red.)