Wernisaż H. Kaczanowskiej

W czwartek,18 października w Muzeum Borów Tucholskich wernisażem otwarta została wystawa „Ja, Ty, Oni”. Są to kolaże Heleny Kaczanowskiej.

Autorka poprzez swoje  prace nadała  temu, co widzi nową narracje. Z ułamków rzeczywistości stworzyła  dodatkowy sens zaistniałym już wcześniej obrazom –  czasem w sposób  zaskakujący, niespodziewany, śmieszny lub smutny, innym razem zostawiający  odbiorcę z własną wyobraźnią, chociaż swoim pracom nadała tytuły. Wystawa ma wymiar społeczny, obyczajowy, kulturowy, a także polityczny.

Stało się  to możliwe dzięki wnikliwej obserwacji życia społecznego, politycznego i tym czym żyje autorka na co dzień i od święta. Ten zbiór fotokolaży jest jakby obrazem zbiorowej tożsamości nas –  Polaków w tym wyjątkowym, jubileuszowym roku. Tak w Jaj oczach wyglądamy  –  Ja,  Ty, Oni, czyli my wszyscy. Podczas wernisażu autorka wspominała swoich nauczycieli,  opowiedziała gościom, jak zrodził się pomysł oraz o samej technice tego wyrazu artystycznego, który powtórnie zaistniał u schyłku XIX w., a jego początki sięgają kultury Chin sprzed 200 lat pne. Organizatorem wystawy jest Muzeum Borów Tucholskich oraz Borowiackie Towarzystwo Kultury w Tucholi.

Fot. J. I. Starostwo Tucholskie

O autorce wystawy

Helena Kaczanowska jest rodowitą trzebiatowianką, absolwentką Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych w Szczecinie,  nauczycielką – bibliotekarką ( od 2001r. na emeryturze). Pracowała z dziećmi i młodzieżą w szkole, w Trzebiatowskim Ośrodku Kultury prowadziła pracownię plastyczną dla młodzieży oraz  własną firmę usług plastycznych. Cały czas maluje, uczestniczy w plenerach, na swoim koncie ma przeszło 20 wystaw ( indywidualnych i zbiorowych), również poza granicą – w Niemczech i w Szwecji. Od 2009r. mieszka w Tucholi. Bardzo szybko zaistniała w miejscowym środowisku kultury. Jest członkiem Zarządu Borowiackiego Towarzystwa Kultury w Tucholi.

Mat. nadesłane.