Wernisaż prac z „Międzynarodowego Pleneru Malarskiego 2017 w Brdzie”

Zapraszamy na wernisaż wystawy prac z „Międzynarodowego Pleneru Malarskiego im. Leona Wyczółkowskiego w Brdzie”. Otwarcie odbędzie się 20 października br. o godz. 17:00 w sali wystaw Tucholskiego Ośrodka Kultury. Wstęp wolny.

Organizatorami wystawy są: Stowarzyszenie „Via Natura” oraz Tucholski Ośrodek Kultury, natomiast patronem honorowym jest Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotr Całbecki.

Prace, które zostaną zaprezentowane podczas wystawy w TOK, powstały podczas 6. Międzynarodowego Pleneru Malarskiego im. Leona Wyczółkowskiego w Brdzie.

Plener organizowany jest rokrocznie przez Stowarzyszenie „Via Natura” oraz Ośrodek „Zielony Wiatr”, a patronat honorowy sprawuje nad nim Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Ponadto funkcję komisarza tego wydarzenia pełni uznany artysta – Jan Wołek.

W tegorocznej edycji pleneru w Brdzie udział wzięli zarówno malarze, jak i rzeźbiarze z kraju i zagranicy – mianowicie: Jacek Łydżba, Krzysztof Zieliński, Tomasz Lubaszka, Daniel Pielucha, Dorota Komar-Zmyślony, Jan Bonaventura Ostrowski, Małgorzata Kurek, Leszek Kurek, Katarzyna Zwolińska, Ita Haręza, Iwan Griegoriew oraz – jak wyżej – Jan Wołek.

Dofinansowano z budżetu województwa kujawsko-pomorskiego.

tuchola.pl