Wielka Klonia ma nowego sołtysa!

Po pamiętnej nawałnicy odwiedziliśmy Wielką Klonię i wsłuchiwaliśmy się w głosy mieszkańców tej miejscowości, którzy sprawiali wrażenie mocno poróżnionej w wielu kwestiach społeczności. Kuriozum stanowiła rezygnacja pani sołtys, która już nie poprowadziła pamiętnego zebrania sołeckiego. Czara żalu się przelała i to można zrozumieć. Wójt gminy poinformował wtedy, że przed mieszkańcami są kolejne wybory. TOKiS – PRESS wykonał nagranie i dokonał bezwzględnego podsumowania tamtego spotkania.

6 listopada 2017 r. w sołectwie Wielka Klonia odbyło się zebranie wiejskie w sprawie wyboru sołtysa.

Na ogólną liczbę 363 uprawnionych, obecnych na zebraniu było 33 mieszkańców wsi. Zgodnie z § 24 Statutu dla wykonania ważnego wyboru sołtysa na zebraniu wiejskim wymagana jest osobista obecność co najmniej 1/5 uprawnionych mieszkańców, tj. 73 osoby. W związku z tym, że na zebraniu obecnych było 33 mieszkańców, pan Wójt wyznaczył drugi termin zebrania po 30 minutach.

Po przerwie zebranie wiejskie powołało sołecką komisję wyborczą w składzie:

1. Krystyna Tarkowska-Wamka – Przewodniczący
  2. Aleksandra Senska – członek
  3. 3. Mirosław Wamka – członek

Kandydata na sołtysa zgłoszono Panią Katarzynę Henszczyk.

W wyniku tajnego głosowania zgłoszona kandydatka na sołtysa otrzymał 32 głosy.

W wyniku głosowania sołtysem została  Pani Katarzyna Henszczyk.

Nowa pani sołtys ma świadomość sytuacji we wsi i postawiła szereg warunków, od których zależało objęcie przez nią funkcji. To szokujący ewenement na skalę powiatu.

gostycyn.pl

Bezhołowie w Wielkiej Kloni