Witryna gminy Lubiewo zainfekowana!

Niestety, to się zdarza, tym razem kataklizm dotknął gminę Lubiewo w efekcie wydajne programy antywirusowe ostrzegają odwiedzających o możliwości przeniesienia jakiegoś szkodliwego oprogramowania do swojego komputera.

Zastanawiamy się nad tym, czy jedna z naszych ulubionych gmin zdaje sobie z tego sprawę?

Jaki jest obecny stan bezpieczeństwa witryny lubiewo.pl?

Witryna została uznana za podejrzaną – jej odwiedzanie może stanowić zagrożenie dla komputera.

W ciągu ostatnich 90 dni część tej witryny została odnotowana z uwagi na podejrzane działania następującą liczbę razy: 2.

Co się stało podczas odwiedzin tej witryny przez Google?

W ciągu ostatnich 90 dni przetestowaliśmy w tej witrynie następującą liczbę stron: 7. Wyświetlanie 2 z nich spowodowało pobranie i zainstalowanie złośliwego oprogramowania bez zgody użytkownika. Witryna ta po raz ostatni była odwiedzana przez Google 2013-12-11, a po raz ostatni znaleziono w niej podejrzane treści 2013-12-11.Złośliwe oprogramowanie działa w następującej liczbie domen: 1, m.in. 92.53.104.0/.

Ta witryna działała w następującej liczbie sieci: 1, m.in. AS12618 (PL-BYDMAN-COM).

Czy ta witryna pośredniczyła w rozpowszechnianiu złośliwego oprogramowania?

Wydaje się, że w ciągu ostatnich 90 dni witryna lubiewo.pl pośredniczyła w zarażeniu następującej liczby witryn: 2, m.in. sliwice.pl/no.net/.

Czy w tej witrynie działało złośliwe oprogramowanie?

Nie, w ciągu ostatnich 90 dni nie było w tej witrynie złośliwego oprogramowania.

Jak do tego doszło?

W pewnych przypadkach osoby trzecie mogą dodawać do legalnych witryn złośliwy kod, który spowoduje wyświetlanie przez nas komunikatu ostrzegawczego.

***

To przykry incydent, mamy nadzieję, że informatycy gminni poradzą sobie z problemem, trzymamy kciuki!

____________________________