Wojewoda gościem o. Rydzyka

W Auli Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu rozpoczął się dwudniowy X Kongres Międzynarodowy „Katolicy i Niepodległość – szanse i zagrożenia”. Gościem wydarzenia jest wojewoda Mikołaj Bogdanowicz.

Uroczystego otwarcia dokonał rektor i założyciel WSKSiM o. dr Tadeusz Rydzyk CSsR oraz JEm. ks. kard. Zenon Grocholewski, Prefekt Senior Kongregacji Wychowania Katolickiego. Powitał wszystkich również prezydent Torunia Michał Zaleski. List prezesa Rady Ministrów Beaty Szydło, został odczytany przez Pawła Szrota, zastępcę szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Po powitaniu przybyłych gości głos zabrał prof. dr hab. PiotrJaroszyński kierownik Filozofii Kultury Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, który podjął temat: „Sens niepodległości w świetle myśli antycznej (Grecja – Rzym)”. Następnie temat „Ewangelia Jezusa Chrystusa gwarantem suwerenności narodów” podjął ks. prof. dr hab. HenrykWitczyk.

W programie kongresu znalazły się również wykłady m.in. prof. MieczysławaRyby, wiceministra kultury i dziedzictwa narodowego prof. MagdalenyGawin czy prof. dr hab. ErykaŁona członka Rady Polityki Pieniężnej. Pierwszy dzień X Międzynarodowego Kongresu zakończy uroczysta Msza Święta pod przewodnictwem JEm. ks. kard. Zenona Grocholewskiego w Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II.

Drugi dzień konferencji zdominuje akcent zagraniczny. Wystąpią profesorowie i ważne postacie z całego świata. O niepodległości Argentyny będzie mówił ks. dr Javier OliveravRavasi, natomiast prof. MaríavTeresa Nicolás z Meksyku wytłumaczy, jak w jej ojczyźnie postrzegana jest wolność.

bydgoszcz.uw.gov.pl