WÓJT GMINY KĘSOWO vs. prezes firmy Enea

Wczoraj (15 sierpnia) do naszego powiatu zjechała „Trójca Święta” z ministrem Mariuszem Błaszczakiem na czele. Nasz region reprezentował Wojewoda Bydgoski, osoba, która chyba nie do końca orientuje się w sytuacji, skoro nawet nie zaryzykował  u swoich przełożonych prośby ( a może mu odmówiono?) o wsparcie wojska podczas usuwania skutków piątkowego kataklizmu.

Panowie, oczywiście w asyście, odwiedzili kilka miejsc, gdzie natura dokonała zniszczeń, by następnie zasiąść przy prezydialnym stole i… chyba radzić o wyższości Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, bo…, jak na razie nic się od wczoraj nie zmieniło.

Podczas spotkania w W. Kloni,  udział wziął gospodarz tej ziemi – wójt gm. Kęsowo, który skorzystał z okazji i  prezesowi firmy ENEA ( energetyka) wręczył listę wsi, pozbawionych dostaw energii. Wójt Januszewski informuje o tym, że bez prądu w Jego gminie, a jest to aż 15 wsi. Poprosił o szybką interwencję w tej sprawie.

W swoim profilu FB, pan wójt informuje społeczeństwo o tym, że:

Po piątkowej nawałnicy uszkodzonych zostało 1500 słupów wysokiego 110 kV i średniego 15 kV napięcia. Poza tym spaliło się 19 transformatorów przetwarzających napięcia ze 110 do 15 kV oraz zerwanych zostało wiele kilometrów linii. Energetycy do napraw zaangażowali 650 ludzi. Problemem jest jednak to, że pod liniami wysokiego napięcia biegnącymi w lasach są ogromne zwały drzew, które przed odbudową słupów trzeba sprzątnąć.

Wójt jest zdeterminowany i trudno się dziwić, prezentowaliśmy fotografie ze zdarzeń, które miały miejsce w gm Kęsowo, która obok gm. Gostycyn ucierpiała najbardziej, podczas piątkowej zawieruchy.

Na podstawie informacji

z profilu FB wójta Kęsowa.