Wsparcie dla młodych rodziców, czyli środki na żłobki i nianie

Nawet 800 złotych miesięcznie mogą otrzymać rodziny z regionu na pokrycie kosztów zatrudnienia niani lub pobytu dziecka w żłobku. Środki z naszego Regionalnego Programu Operacyjnego trafią też na utworzenie 640 miejsc dla maluchów w żłobkach i klubach dziecięcych. Dziś (7 marca) w Urzędzie Marszałkowskim gościliśmy maluchy z przedszkoli prowadzonych przez beneficjentów marszałkowskiego wsparcia.

– Przed Dniem Kobiet chcemy przypomnieć o naszych konkretnych programach pomocy młodym rodzinom i mamom. Dzięki wsparciu z Regionalnego Programu Operacyjnego utworzymy około 10 tysięcy miejsc w przedszkolach. Zupełną nowością jest pomoc na tworzenie miejsc w żłobkach oraz bezpośrednie wsparcie dla rodziców na pokrycie kosztów opieki nad najmłodszymi dziećmi. Z tego rodzaju wsparcia skorzysta w sumie 6 tysięcy rodzin. Chodzi między innymi o ułatwienie rodzicom powrotu na rynek pracy po przerwie w aktywności zawodowej – tłumaczy marszałek Piotr Całbecki.

Vouchery, czyli pieniądze bezpośrednio dla rodzin

Pierwszy rodzaj wsparcia to vouchery, czyli pomoc finansowa, która trafia bezpośrednio w ręce rodziców. Można ją wykorzystać na pokrycie kosztów opieki nad maluchami do trzeciego roku życia. Chodzi między innymi o wynagrodzenie niani (do 800 złotych miesięcznie) i dziennego opiekuna (do 600 złotych miesięcznie), a także opłacenie pobytu malucha w żłobku (do 800 złotych miesięcznie) lub klubie dziecięcym (do 600 złotych miesięcznie). Z tej pomocy można korzystać przez 12 miesięcy. Dodatkowym wsparciem są szkolenia i doradztwo dla rodziców poszukujących pracy.

Voucherami dysponują organizacje pozarządowe, firmy i instytucje, które realizują projekty w ramach naszego Regionalnego Programu Operacyjnego. W ramach ostatnio rozstrzygniętego konkursu samorząd województwa podzielił wsparcie na realizację 14 takich przedsięwzięć – część z nich już ruszyła, w pozostałych rekrutacja rozpocznie się w najbliższych miesiącach. Suma dofinansowania to 13,3 miliona złotych. Z pomocy skorzysta tysiąc rodziców.

Największe projekty zrealizują gmina Toruń, która kieruje wsparcie do 200 mieszkańców miasta, Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej, która pomoże pokryć koszty opieki nad dziećmi co najmniej 160 osobom z całego regionu, oraz firmy Strefa Edukacji E=MC2 oraz ATM Business Group, które przygotowały projekty skierowane do mieszkańców Grudziądza i powiatu grudziądzkiego.

Lista wszystkich projektów wraz z opisami oraz danymi kontaktowymi do beneficjentów

kujawsko-pomorskie.pl