Wybierasz się na Ukrainę? Musisz o tym wiedzieć…

Ukraińska marynarka wojenna ogłosiła alarm w związku z ostrzałem i zajęciem przez Rosję jej okrętów w Cieśninie Kerczeńskiej i oświadczyła, że wszystkie jej jednostki wychodzą w morze. Prawdopodobnie dzisiaj o 16 -tej ogłoszony zostanie na 60 dni, stan wojenny.

Głos zabrało również polskie MSZ.

Dzisiejsza dramatyczna eskalacja napięcia na wodach Morza Azowskiego, w wyniku której ranni zostali marynarze i uszkodzone jednostki Marynarki Wojennej Ukrainy, ma swoje źródła w konsekwentnym łamaniu przez Federację Rosyjską podstawowych zasad prawa międzynarodowego, w tym naruszenia integralności terytorialnej i suwerenności Ukrainy.

Po nielegalnej okupacji Krymu, podsycaniu konfliktu w Donbasie, budowie Mostu Kerczeńskiego bez zgody władz w Kijowie, Rosja pogwałciła zasadę swobody żeglugi. Z całą mocą potępiamy agresywne działania Rosji, wzywamy jej władze do poszanowania prawa międzynarodowego, a obie strony – do wstrzemięźliwości w obecnej sytuacji, która może zagrozić stabilności bezpieczeństwa europejskiego.

MSZ