Wyciek amoniaku w SPOMLEKU w Chojnicach, sytuację opanowano

W promowanej przez nas mleczarni SPOMLEK w Chojnicach, miała miejsce awaria, doszło do wycieku amoniaku. Zawiódł zawór, tym razem wszystko zakończyło się na strachu. Z amoniakiem nie ma żartów.  Jak informuje rzecznik prasowy firmy:

W dniu 26 stycznia 2018 roku w należącym do Spółdzielczej Mleczarni Spomlek zakładzie w Chojnicach około godz. 7:50 nastąpił niewielki wyciek amoniaku z instalacji amoniakalnej. Awaria została bardzo szybko zdiagnozowana i zabezpieczona.

Przyczyną wycieku było rozszczelnienie zaworu.

Na miejscu wycieku przeszkoleni pracownicy zadziałali zgodnie z procedurami i zostały powiadomione odpowiednie służby. Zaistniała sytuacja nie miała wpływu na proces produkcyjny i nikt nie doznał obrażeń.

Awaria została bardzo szybko zdiagnozowana i zabezpieczona. Postępowanie pokazało, że pracownicy działu technicznego i służby ratownicze, zachowali się zgodnie z procedurami. Powołany został specjalny zespół, który dokładnie zbada okoliczności awarii. Pracownicy zespołu dołożą wszelkich starań, aby zakończyć prace naprawcze w jak najszybszym terminie. Osobisty nadzór nad pracami zespołu objął V-ce Prezes Spółdzielni  Paweł Gaca. Jednocześnie Zarząd Spółdzielczej Mleczarni Spomlek pragnie podkreślić, iż zaistniała sytuacja nie wpłynęła na organizacje pracy zakładu która jest kontynuowana zgodnie z harmonogramem prac.

Cieszy, że renomowana firma w sposób szybki i uczciwy poinformowała opinię publiczną o zaistniałej sytuacji. W akcji udział wzięli chojniccy strażacy, którzy w specjalnych kombinezonach i zużyciem aparatów oddechowych, weszli do strefy zero i usunęli zagrożenie.

UFF…