WYDARZENIE ARTYSTYCZNE W TUCHOLI! Dorota Karandyszowska i Jarosław Mielcarek – „Człowiek i jego przestrzeń…”

To bez wątpienia będzie wydarzenie kulturalne tego miesiąca, bo 24 marca 2017 roku w salach wystawowych tucholskiego TOK-u będziemy podziwiać malarstwo Doroty Karandyszowskiej oraz Jarosława Mielcarka!

Pani Dorota jest szczecinianką, absolwentką dwóch uczelni artystycznych, poznańskiej i szczecińskiej, należy do Związku Polskich Artystów Plastyków oraz Stowarzyszenia Artystycznego Integracji Europejskiej.  Jej specjalnością jest malarstwo, kocha przyrodę i trudno się dziwić, że większość jej praca przedstawia naturę, ale w jaki sposób!

Podczas wystawy, którą zorganizowano w Stargardzie, artystka powiedziała:

– Po prostu kocham naturę, świat przyrody, szczególnie drzewa, las – wyznała. – Tam odpoczywam, tam czuję się najlepiej. Świat przyrody fascynuje mnie nie tylko swoją urodą, ale siłami żywotności. Zawsze emocjonalnie podchodzę do miejsc, w których się znajduję, stąd może taka kolorystyka. Bo dla mnie kolor jest przekazem emocjonalnym. Znamy znaczenie kolorów, czerwonego, żółtego, zielonego, one są w moich obrazach bardziej podkreślone.

I rzeczywiście, podziwiają prace artystki można łatwo przekonać się, że to prawda.

Pan Jarosław Mielcarek ur. się 28.08.1963 roku w Gorzowie Wlkp. Jest członkiem Robotniczego Stowarzyszenia Twórców Kultury w Gorzowie Wlkp. , Barlineckiego Stowarzyszenia Kultury “Art-Maxi” , Stowarzyszenia Artystów Integracji Europejskiej w Szczecinie .
Obecnie mieszka w Szczecinie. Zdobywca wielu nagród i wyróżnień o zasięgu wojewódzkim i ogólnopolskim . Tworzy muzykę alternatywną , ilustracyjno-refleksyjną sięgającą do źródeł różnych kultur wykorzystując dźwięki natury , mechaniczne , ulicy , fizjologiczne – czytamy w witrynie artysty. Jednak, mniej osób wie, że znany muzyk ma jeszcze inną pasję – malarstwo.

Dajmy szansę autorowi, niech wypowie się sam:

Od chwili narodzin przypisane są nam podstawy na których opierać się będzie nasza świadomość tj. płeć , imię i nazwisko , znak zodiaku , pochodzenie … Na tej płaszczyźnie poprzez oddziaływanie zewnętrzne i wewnętrzne będziemy wypełniać pustą przestrzeń zwaną życiem . Pragnienia ,  pokusy , .. są kluczem do budowy celu . Miłość , nienawiść … do budowy otaczającej przestrzeni . Tęsknota , pamięć … do budowy podstaw wartości jakimi się kierujemy . I tak budując , burząc podążamy do jedynej formy mającej samej w sobie zasady i wartości . To ona nada znaczenie naszej przestrzeni zwanej życiem – „koniec”. Zbiór obrazów jest zapisem emocji , odczuć i stanów świadomości .

Serdecznie zapraszamy na wernisaż Doroty Karandyszowskiej oraz Jarosława Mielcarka

Mat.:

mielcarek.of.pl