Wypieki z Borów? Proszę bardzo, byle bez chemii!

Wadowice mają swoje „kremówki”, a Bory Tucholskie zaproponują „Wypieki z Borów”. To wspólna inicjatywa trzech tucholskich piekarni i cukierni: „PSS Społem”, „Latzke” i „Zakryś” oraz radnego Rady Miejskiej w Tucholi Wojciecha Henryka Kocińskiego.

Według pomysłodawców, mają to być wyroby cukiernicze, w składzie których znajdą się owoce leśne. Nowe produkty regionalne mają już swoje nazwy:

  • Sznek borowiacki z glancem
  • Strucla borowiacka
  • Torcik borowiacki.

Okazją do zaprezentowania pomysłu i degustacji ciastek była piątkowa (24.05) sesja Rady Miejskiej w Tucholi. Zaraz po jej zakończeniu uczestnicy sesji mogli spróbować nowych, regionalnych wypieków.

Dodajmy, że jeszcze przed wakacjami słodkości będą dostępne we wspomnianych piekarniach i cukierniach.

Od tokis.pl

Promocji nigdy wiele, nawet w takiej formie, to świetny pomysł pod jednym jednakże warunkiem, że wspomniane piekarnie w składzie produktów nie zastosują chemicznych świństw w postaci spulchniaczy, tłuszczu palmowego, namiastki cukru – syropu glukozowo – fruktozowego oraz wszelkiego rodzaju gum, barwników w tym koszelin, olejków itp. W momencie, kiedy wyroby się pojawią w sklepach, tokis. pl dokładnie sprawdzi ich skład.


(red.)

tuchola.pl

RSS
Follow by Email
Facebook