Zbigniew Brzuchalski i Jego Izba Pamięci Zabytków w Wielkim Mędromierzu – TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA I SPOŁECZNA / TOKiS – PRESS

Zbigniew Brzuchalski i Jego Izba Pamięci Zabytków w Wielkim Mędromierzu

Wielki Mędromierz, jedna z kilku wiosek tematycznych – MIODOWA. Jak sama nazwa wskazuje, specjalnością mieszkańców jest bartnictwo. I rzeczywiście, ilość pasiek budzi szacunek i podziw, zwłaszcza teraz, kiedy świat ma problemy z utrzymaniem pszczelich rodzin. Jednak Wielki Mędromierz może poszczycić się doprawdy niezwykłym obiektem – Izbą Pamięci Zabytków.

13654298_1659267451064089_9197956330677493436_n
Pasja w najczystszej postaci, wiedza i niezwykły talent do opowiadania.

Jakimś dziwnym trafem obowiązują również i inne nazwy: muzeum, Izba Tradycji,  w tym przypadku każda jest trafioną, ponieważ przebogata ekspozycja utwierdza nas w przekonaniu, że tak właściwie, mamy do czynienia z muzeum o formule nieco innej, niż znane nam dotychczas.

Kustoszem i właścicielem Izby jest pan Zbigniew Brzuchalski, znany kolekcjoner, pasjonat motoryzacji lub bardziej ogólnie – historyk z zamiłowania.

Od wielu lat związał się z pojazdami. Osobliwie, upodobał sobie jednoślady i konsekwentnie, od lat je gromadzi z kapitalnym skutkiem. Pieczołowicie restauruje je i doprowadza do…, nie wahajmy się użyć tego słowa, do stanu fabrycznego. Pasjonat starej motoryzacji? Jak najbardziej, a swoją pasją potrafi zarażać, jak nikt. W przeszłości był czynnym zawodnikiem, posiadał licencję i odnosił sukcesy. Bardzo chętnie opowiada o swojej przeszłości. Nie sposób oderwać się od tych opowieści.

Kilka lat temu, wraz ze swoją córką, podjęli decyzję i napisali projekt, którego efektem jest powstanie pięknej Izby Pamięci, którą Wielki Mędromierz może się szczycić. Zwiedzając Izbę, siłą rzeczy przenosimy się do przeszłości, a obserwując eksponaty, odruchowo wspominamy minione lata.

Podczas nagrania

Oczywiście, perełkami kolekcji są motorowery, rowery i wspaniałe motocykle. Większość z nich to rodzima , jakże wspaniała produkcja. Który ze współczesnych „motorów” przetrwałby dziesiątki lat w tak nienagannym stanie? Na to pytanie usłyszymy odpowiedź w filmie, który przygotowaliśmy.

Pan Zbyszek ciągle powiększa swoją kolekcję. Z trudem zdobywa eksponaty, a te, które już ma, restauruje w każdej wolnej chwili. Znany w okolicy Kustosz zdradza nam plany na przyszłość. Jego muzeum wkrótce się powiększy, a do nowych pomieszczeń trafią prawdziwe perły. Obejrzeliśmy je w specjalnych pomieszczeniach. Przepiękny fiacik, kapitalna Warszawa „Garbus”, a pod wiatą czekają jeszcze inne pojazdy.

Nic się nie marnuje, wszystko jest cenne i zostanie wykorzystane. Izba Pamięci pana Zbyszka, to również ekspozycja przedmiotów użytkowych. Czegóż tutaj nie ma…, od zabytkowych, porcelanowych mis, po sprzęt fotograficzny z ubiegłego wieku, który jeszcze dzisiaj utrwaliłby obraz w każdych warunkach.

Są i bardzo cenne osobiste pamiątki: zdjęcia, proporce, okolicznościowe odznaki i… dokumenty. Każdy przedmiot ma swoje miejsce i swoją historię, którą pan Zbigniew tak chętnie się dzieli z innymi.

Emocjonalnie, najbardziej związany jest ze swoim „Junakiem”, to potężna maszyna, która wydaje się być w takim

13680887_1659267671064067_1177586734706782021_n
Słynny fiacik po remoncie trafi do rąk ukochanej wnuczki naszego bohatera.

stanie, jakby wczoraj opuściła linię montażową. I trochę szkoda, że polska motoryzacja kończy się w 1986 roku ubiegłego wieku. Czy zostanie kiedyś odbudowana? Chcielibyśmy w to wierzyć.

Izbę Pamięci Zabytków pana Zbigniewa Brzuchalskiego odwiedziło wiele znakomitości, ale można odnieść wrażenie, że każdy zwiedzający jest dla kustosza tym wyjątkowym. W sposób szczególny, darzy sympatią najmłodszych. Dla nas to oczywiste, ponieważ potrafi, jak nikt, zachęcić do powielania swojej pasji, wplatając do niej wątek patriotyczny.

Odkrywanie swojej przeszłości, poprzez dawne przedmioty – to chyba główny cel działań pana Zbyszka Brzuchalskiego – kustosza Izby Pamięci Zabytków w Wielkim Mędromierzu.

Wie o czym mówi i ma rację! Odwiedzajcie to miejsce, warto!

Zbigniew Brzuchalski i Jego Izba Pamięci Zabytków w Wielkim Mędromierzu

__________________________