RACIĄŻ. ZIMOWA OLIMPIADA PRZEDSZKOLAKA 2018

Cóż za emocje…

4 oddziały przedszkolne z gminy Tuchola wzięły udział w Zimowej Olimpiadzie Przedszkolaka. Ta wspaniała zabawa i jednocześnie sportowa rywalizacja miała miejsce 10 lutego w sali gimnastycznej Szkoły Podstawowej w Raciążu. Do sobotnich zmagań, każdy oddział przedszkolny wystawił siedmioosobową reprezentację. Rozgrywki sportowe otworzył przemarsz drużyn oraz uroczyście odśpiewany Hymn Olimpiady Przedszkolaków. Dyrektor Szkoły Podstawowej w Raciążu pani Irena Szwankowska powitała uczestników zawodów życząc wszystkim wiele radości podczas sportowych zmagań.

Drużyny biorące udział w zawodach, musiały zmierzyć się ze sobą w specjalnie przygotowanych 6 konkurencjach. W programie były konkurencje sprawnościowe i szybkościowe. W sportowe szranki, obok dzieci, stanęli również ich rodzice oraz panie nauczycielki.

Przez niemal dwie godziny mali zawodnicy, ich rodzice oraz opiekunowie walczyli o jak najwyższe lokaty w każdej konkurencji. Celem zmagań była popularyzacja aktywności fizycznej i zachowań prozdrowotnych zimową porą, kształtowanie umiejętności współdziałania i komunikowania się w grupie, integracja zespołów przedszkolnych, integracja międzypokoleniowa oraz zdobywanie nowych doświadczeń poprzez współzawodnictwo z poszanowaniem zasad fair play.

Uczestników zmagań, klaszcząc i wiwatując, do boju zagrzewali ich koledzy, rodzice. Emocji nie brakowało. Rywalizacja między drużynami była zacięta, ale prowadzona w sportowej atmosferze. Ostatecznie zwyciężyła drużyna małych zawodników z Legbąda, tuż za nimi drużyna z Raciąża, a następnie ze Stobna i Kiełpina. Podczas przerwy, w czasie oczekiwania na wyniki, zawodnicy, rodzice, kibice mogli skosztować smacznych przysmaków.

Imprezę sportową ubarwił występ uczennic klasy VI ze Szkoły Podstawowej w Raciążu, które zaprezentowały układ taneczny. Nad przebiegiem zawodów sportowych czuwał pan Dariusz Hoffmann.

Na zakończenie zawodów puchar, medale, dyplomy i nagrody rzeczowe dla wszystkich drużyn wręczyła p. Irena Szwankowska w asyście autorek imprezy. Przewodniczący Komisji Oświaty, Kultury i Sportu p. Ireneusz Wesołowski pogratulował przedszkolakom sprawności, a organizatorom imprezy zaangażowania. Impreza została przygotowana ze środków finansowych Gminy Tucholi.

Organizatorem olimpiady była Szkoła Podstawowa w Raciążu, a jej autorkami były p. Monika Kuligowska i p. Iwona Tuszkiewicz. W przygotowaniu olimpiady pomagały członkinie Stowarzyszenia Rozwoju Sołectwa Raciąż.

Mat. nadesłane.