Złodziej, czy 43 letni… głupek?

Czasami nawet nam trudno uwierzyć w podobne zdarzenia. Bycie złodziejem, kasiarzem miało kiedyś jakiś styl, szyk i sznyt, a choćby słynna, filmowa postać Kwinty ze słynnego „Vanbanku”. Niestety, współczesny, tucholski złodziej często okazuje się być pospolitym głupkiem, którego spotka zasłużona kara i… szczęście, ponieważ za jego utrzymanie w celi zapłacisz i Ty, i ja i nawet on!

Tucholscy policjanci zatrzymali 43-letniego tucholanina, który  kradł kabel sejsmiczny. Pokrzywdzona firma badawcza oszacowała straty na  prawie 6 tysięcy złotych, a mężczyzna na kradzieży przewodów „zarobił” ponad 17 złotych. Za kradzież grozi do 5 lat więzienia.

W pierwszej połowie lutego na terenie Tucholi doszło do czterech kradzieży przewodów sejsmicznych.  Straty powstałe w wyniku tych kradzieży firma badawcza wyceniła na prawie 6 tysięcy złotych.  Policjanci wyznaczeni do wyjaśnienia tej sprawy wykonali szereg czynności, które pozwoliły im wytypować podejrzewanego o kradzież 43-letniego tucholanina. Piątkowe (21.02) przeszukanie i zabezpieczone w miejscu zamieszkania mężczyzny dowody, potwierdziły podejrzenia policjantów. 43-latek nocą kradł kabel, wracał do domu i tam  opalał go w piecu. Uzyskaną w ten sposób miedź sprzedawał. Po opaleniu tego bardzo drogiego, specjalistycznego  kabla otrzymuje się znikomą ilość miedzi. 43-letni tucholanin na  kradzieży kabla wartości prawie 6 tysięcy złotych, „zarobił”  niecałe 18 złotych. Mężczyzna został już przesłuchany w charakterze podejrzanego i usłyszał zarzuty, za które kodeks karny przewiduje do 5 lat więzienia.

***

Beznazwy-771.jpgPięć lat więzienia, czy wakacji na koszt podatnika? W takich sytuacjach stajemy się wielkimi zwolennikami kar cielesnych, a wlać łobuzowi gumowa pałą i to ile wlezie, a potem niech płaci poszkodowanemu x2!

________________________

Fot. TOKiS – PRESS