Perła 2012 za fjuta i nie tylko!

I niech się wstydzi każdy, kto ma plebejskie skojarzenia. Grzybowniczki, fjut, śliwki na rożenkach oraz zaklepunka z lubczykiem to produkty z naszego województwa, które otrzymały tytuł „Perła2012”w XII edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Uroczyste wręczenie wyróżnień odbyło się w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food.

I kolejny sukces gospodyń z Naszego powiatu. Jesteśmy trochę przyzwyczajeni do tego, że nasze panie odnoszą wyłącznie sukcesy, tym razem bez większych ceregieli zawojowały wpierw Nakło, a chwilę później Poznań. Nasze dania z pewnością pozytywnie podrażniły kubeczki smakowe jurorów i uczestników konkursu, zorganizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.

 

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Konkurs składał się z dwóch etapów. Na szczeblu wojewódzkim finał odbył się 13 maja w Minikowie w gminie Nakło nad Notecią.  Drugi etap, polegający na wyróżnieniu przez krajową kapitułę konkursu najlepszych produktów oraz dań wybranych spośród produktów nominowanych w regionach oraz przyznaniu ich twórcom nagrody „Perła 2010”zakończył się 7 października w Poznaniu.
Tegoroczna edycja konkursu była wyjątkowa dla Borów Tucholskich, bo spośród  4 wyróżnionych  produktów z województwa kujawsko-pomorskiego, aż 3 pochodzą z powiatu tucholskiego.

 

Nagrodzone produkty to:
•    grzybowniczki – Alicja Rutkowska, Koło Gospodyń Wiejski Łosiny (gmina Tuchola, powiat tucholski),
•    fjut – Marzena Przytarska (Przyrowa, gmina Gostycyn, powiat tucholski),
•    śliwki na rożenkach – Hieronim Błażejak, Zakole Dolnej Wisły (Czarże, gmina Dąbrowa Chełmińska, powiat bydgoski),
•    zaklepunka z lubczykiem  (potrawa) – Elżbieta Weyna, Renata Muzioł, Koło Gospodyń Wiejskich w Gostycynie (gmina Gostycyn, powiat tucholski),
Wyjątkowy tytuł „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawany w ramach konkursu przypadł w tym roku Kołu Gospodyń Wiejskim w Bronisławiu (gmina Dobre, powiat radziejowski).
Laureaci odebrali nagrody z rąk Stanisława Kalemby – Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Gratulacje przekazała także przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko – Pomorskiego Elżbieta Sobolewska z Departamentu Rolnictwa.

Po rozdaniu PEREŁ, wszystkich nagrodzonych produktów i potraw można było oczywiście  skosztować. Taką okazję mieli także przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Tucholi oraz Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Biura Powiatowego w Tucholi, którzy służyli laureatom z naszego regionu wsparciem organizacyjnym.

Produkty tradycyjne można oczywiście przygotować we własnej kuchni, chociaż czasami, tak jak w przypadku syropu z buraków, jest to bardzo pracochłonne. Poniżej podajemy przepisy na przysmaki z Borów Tucholskich:

Zaklepunki z lubczykiem – jest to zupa podawana w dni postne jako danie główne, do tego serwuje się naleśniki lub pierogi.
Sposób przygotowania: wodę z ziemniakami, marchewką, selerem, pietruszką zagotować do miękkości, dodając ziele angielskie i liść laurowy. Po ugotowaniu zaciągnąć śmietaną i dodać pokrojony lubczyk.
Przepis Renaty Muzioł z Gostycyna

Grzybowniczki – bułeczki drożdżowe z farszem z grzybów leśnych, podawane na kolację wigilijną i inne ważne uroczystości.
Sposób przygotowania:   ok. 1 kg świeżych grzybów leśnych obgotować w słonej wodzie (3-5 min.) i odcedzić na sicie. Garść suszonych grzybów leśnych zamoczyć w mleku i pozostawić na kilka godzin, następnie je odgotować (ok. 10 min.) i odcedzić na sicie. Grzyby połączyć z przesmażoną cebulką, przemielić, dodać całe jajko i tartą bułkę. Zagnieść ciasto drożdżowe z następujących składników: 4 szklanki przesianej mąki, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3/4 szklanki ciepłego mleka z wodą. Ciasto podzielić  na 4 części, uformować każdą część w wałeczek o średnicy ok. 5 cm, kroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Każdą porcję ciasta napełnić łyżeczką farszu, uformować jak pączek (brzeg posmarować białkiem). Wierzch grzybowniczek także posmarować białkiem, można posypać kminkiem, makiem, lub potartym serem, ułożyć na blaszce posypanej mąką i piec w piekarniku 20 – 25 min.

Przepis Alicji Rutkowskiej z Łosin

Fjut (cyrop z buraków) – jest to gęsty syrop, o konsystencji płynnego miodu, wytwarzany z buraków cukrowych. Używa się go do ciast, smarowania chleba i wafli.  Zalecany jest dla diabetyków (z uwagi na zawartość potasu) oraz przy anemiach  i dla kobiet w ciąży (z uwagi na zawartość przyswajalnych form żelaza).

Sposób przygotowania:   dokładnie ogłowione buraki cukrowe należy umyć, następnie zestrugać wierzchnią warstwę. Czyste buraki rozdrobnić (na przykład zetrzeć na wiory). Rozdrobnione buraki wrzucić do naczynia, w którym zostaną uparowane. Aby zapobiec przypalaniu się wlać na dno wodę, parować około 5 godzin. Z uparowanych buraków zlać zebrany sok, a następnie pozostałą masę wyciskać używając do tego prasy. Zlany z naczynia oraz wyciśnięty z uparowanych buraków sok połączyć i następnie gotować około 12 godzin na małym ogniu, ściągając cedzakiem wytwarzającą się na powierzchni pianę. Odparowany, gorący syrop wlewamy do wyprażonych słoików. Produktu nie trzeba pasteryzować.

 

Przepis Marzeny Przytarskiej z Przyrowy

 

________________________________

 

Genialne przepisy wprost z Borów Tucholskich, jeżeli tak smakuje raj, to my poprosimy o dokładkę!

 

Serdecznie gratulujemy!

 

(red)

Wykorzystano materiały z http://www.powiat.tuchola.pl