„Zrozumieć Autyzm” – konferencja w Tucholi (TOKiS – PRESS TV)

Czym jest autyzm? To złożone, biologicznie uwarunkowane zaburzenie rozwojowe, które powoduje trudności w postrzeganiu świata, uczeniu się i porozumiewaniu oraz kontaktach społecznych. Jego objawy pojawiają się przed ukończeniem trzeciego roku życia.

Jest to zaburzenie neurorozwojowe, związane z nieprawidłowością pracy mózgu. Osoby z autyzmem mają trudności w prawidłowym nawiązywaniu relacji z innymi ludźmi, a ich zachowanie cechuje sztywność. Trudności te mogą objawiać się w różny sposób u poszczególnych osób oraz mieć różny stopień nasilenia. W efekcie niektóre osoby z autyzmem są bardzo głęboko zaburzone – nie potrafią nawiązywać kontaktów z innymi osobami, nie mówią i nie komunikują się w inny sposób (np. mimiką, gestami), mają dużo stereotypowych zachowań, manieryzmów ruchowych, podczas gdy u innych objawy są słabo nasilone i osoby te mogą prowadzić w miarę zwykłe życie. W związku z tym właściwszym terminem jest – Zaburzenie ze Spektrum Autyzmu.

Autyzm, Zespół Aspergera, autyzm atypowy, całościowe zaburzenia rozwojowe nieokreślone, należą do grupy tak zwanych całościowych zaburzeń rozwojowych, inaczej, określanych jako spektrum zaburzeń autystycznych.

Wtorkowa konferencja, która odbyła się w Tucholi, poświęcona była właśnie temu problemowi. Największa sala w Książnicy Tucholskiej wypełniona była do ostatniego miejsca. Miejsca w fotelach zajęło aż 136 osób! Byli to przedstawiciele wielu instytucji: stowarzyszeń, warsztatów terapii zajęciowej, kuratorów, służby zdrowia, domów dziecka, przedstawiciele poradni, pedagodzy, logopedzi i rodzice dzieci, chorujących na autyzm.

Wśród prelegentów ciekawe wystąpienia miały: Renata Gramowska – dyrektor Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Tucholi, Marcelina Różycka – Wolska ( Progres), Anna Toby – szefowa PCPR w Tucholi oraz specjalistki z Ośrodka Rewidacyjno – Wychowawczego dla Dieci i Młodzieży z Autyzmem z Gdańska.

Podczas konferencji obszernie omawiano również zespół Aspergera.

Konferencja organizowana była w ramach Programu Pomocy Osobom Autystycznym z Terenów Wiejskich „Zrozumieć Autyzm”.

____________________