Zrozumieć autyzm, pomóc autystykom

___________________________
Mieszkające na terenach wiejskich naszego województwa osoby autystyczne oraz ich rodziny otrzymają fachową i długofalową pomoc. Marszałkowska administracja regionu zawarła dziś (5 listopada) porozumienie w tej sprawie z legitymującym się ponaddwudziestoletnim doświadczeniem gdańskim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom Autystycznym. Także dziś w Urzędzie Marszałkowskim konferencja „Zrozumieć autyzm”.
***
Autyzm to zespół zaburzeń rozwojowych związanych z funkcjonowaniem mózgu, objawiających się przede wszystkim problemami dotyczącymi nabywania podstawowych umiejętności społecznych i komunikowania się z otoczeniem. Nie musi się to wiązać z upośledzeniem intelektualnym. Mechanizm powstawania nie został jeszcze dokładnie poznany, nie można więc mówić o leczeniu.
– Możemy jednak pomóc dotkniętym nim osobom poprzez odpowiednią terapię, specjalne podejście w edukacji i organizację systemu wsparcia. Zwłaszcza mieszkającym na wsi musimy starać się tę pomoc przybliżyć, bo ich problemy w uzyskaniu na czas właściwej diagnozy i stosownego wsparcia są znacznie poważniejsze niż w przypadku mieszkańców miast  – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Stworzony przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Autystycznym i finansowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej program pomocy osobom autystycznym i ich rodzinom, od roku realizowany już w Pomorskiem, polega na zdiagnozowaniu potrzeb terapeutycznych, edukacyjnych i socjalnych tego środowiska oraz na stworzeniu systemu bezpłatnej pomocy, a także przeprowadzeniu cyklu także bezpłatnych szkoleń dla osób zawodowo stykających się z tym problemem, czyli przede wszystkim nauczycieli, lekarzy i pracowników pomocy społecznej.
Celem jest między innymi społeczna i zawodowa aktywizacja osób autystycznych.List intencyjny, który podpisali dziś wicemarszałek Dariusz Kurzawa, przewodnicząca stowarzyszenia Małgorzata Rybicka i dyrektor funduszu Krzysztof Lipiński, dotyczy realizacji programu na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Start programu już teraz, zakładany termin zakończenia to koniec 2017 roku.Dzisiejsze inaugurująca program konferencja adresowana jest do samorządów gminnych i powiatowych oraz regionalnych władz oświatowych, pracowników ośrodków pomocy społecznej, placówek szkolnictwa specjalnego, poradni psychologiczno-pedagogicznych i domów pomocy oraz zainteresowanych tą problematyką organizacji pozarządowych. Biorą w niej też udział przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego.

• Program konferencji tutaj.
  • Założenia programu „Zrozumieć autyzm” tutaj.
  • Treść listu intencyjnego tutaj.
  • Transmisja konferencji on-line tutaj.

__________________________

fot. Witold Broda/Freepress.pl, Jacek Piotrowski