Zrozumieć autyzm

Jak rozpoznać oraz jak wspierać osoby z zespołem Aspergera – o tym 6 czerwca rozmawiali w Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim uczestnicy konferencji pt. „Moje życie z Zespołem Aspergera – szkoła, praca i partnerstwo”. Gościem wydarzenia był wicewojewoda Józef Ramlau.

Dwudniowa (9 – 10 czerwca) konferencja stanowi podsumowanie wieloletniego Programu Pomocy Osobom Autystycznym z Terenów Wiejskich oraz Ich Rodzinom „Zrozumieć Autyzm” zainicjowanego przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Autystycznym z Gdańska i Fundację Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Realizowany jest na terenie trzech województw, między innymi kujawsko-pomorskiego.

Jak podała Emilia Ludwiczak koordynator programu na Kujawy i Pomorze, w ramach inicjatywy od 2013 roku zorganizowane zostały trzy konferencje wojewódzkie, sympozja powiatowe, a także liczne szkolenia m. in. w poradniach Pedagogiczno-Psychologicznych, Środowiskowych Domach Samopomocy i Domach Pomocy Społecznej oraz dla pracowników Miejskich i Powiatowych Zespołów Orzekających o Niepełnosprawności. Udzielono również bezpłatnych diagnoz oraz szkoleń dla rodziców, nauczycieli, terapeutów i personelu medycznego.

Realizacja podejmowanych w województwie kujawsko-pomorskim zadań w ramach programu „Zrozumieć autyzm” możliwa była dzięki współpracy z działającym od 2009 roku w Bydgoszczy Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Zespołem Aspergera „Aspi”. Udziela ono wsparcia ponad 140 dzieciom i ich rodzinom poprzez; prowadzenie terapii indywidualnej i grupowej, konsultacje, szkolenia i organizowanie grup wsparcia i formy aktywizacji zawodowej.

Wśród prelegentów konferencji są: dr Peter Schmidt znany w Niemczech i Szwajcarii mężczyzna z Zespołem Aspergera, mgr Beata Blok superwizor Specjalnego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem w Gdańsku, mgr Zofia Brzeska certyfikowany superwizor behawioralny Specjalnego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem w Gdańsku, mgr Lidia Wysocka, mgr Barbara Golasik terapeutki w Stowarzyszeniu „Aspi” w Bydgoszczy, Ce Te Centrum Terapii Dziecka oraz w Zespole Szkół nr 23 w Bydgoszczy.

Dzisiejsze spotkanie stanowiło okazję do poruszenia takich zagadnień jak; „ABC Zespołu Aspergera – nie przeczytasz tego w książce – praktyczna instrukcja obsługi”, „Jak radzić sobie z trudnymi zachowaniami u osób z zaburzeniami ze spectrum autyzmu – jak im zapobiegać”, a także „Asystent nauczyciela – jak w świetle przepisów prawdziwie wspomóc dziecko w szkole masowej”.

Jutro (sobota) organizatorzy przewidzieli szkolenie obejmujące trzy bloki tematyczne, które poprowadzi dr Peter Schmidt. Blok I „Dzieci i nastolatki ze spektrum autyzmu w przedszkolu i szkole”, blok II „Emocje, relacje z rówieśnikami i dorosłymi, uczucia, związki partnerskie, seksualność osób ze spektrum autyzmu” i ostatni – dotyczący osób ze spektrum autyzmu na rynku pracy.

Wszyscy prelegenci zgodnie podkreślają – „im wcześniej wykryty autyzm i włączona terapia, tym lepiej. Wyraźne symptomy autyzmu ujawniają się do 3-go roku życia”. Diagnozę autyzmu może postawić lekarz specjalista psychiatra wraz z interdyscyplinarnym zespołem (psycholog, pedagog, ew. logopeda), po specjalistycznym przeszkoleniu w diagnozowaniu autyzmu. Diagnozę zespołu Aspergera stawia się zwykle trochę później niż diagnozę autyzmu, w wieku przedszkolnym, szkolnym, a nawet dorosłości.

bydgoszcz.uw.gov.pl