Nowe przysmaki z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych

Marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy – to kolejne produkty z Kujaw i Pomorza wpisane ostatnio na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 86 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych.

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.

 

– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Ostatnio na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane kolejne trzy produkty zgłoszone przez:

  • Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski) – marmolada z buraków cukrowych (przepis),
  • Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe – placek drożdżowy (przepis),
  • Marzenę Przytarską z Gostycyna (powiat tucholski) – piołunówka tucholska (przepis).

 

Wśród 86 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 25 gotowych dań i potraw, 17 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 14 napojów, 8 produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców, 6 produktów mlecznych, 2 produkty z grupy olejów i tłuszczów, po 1 miodzie i produkcie rybołówstwa oraz 5 innych produktów. Na wpis oczekują już kolejne: polanka (herbatka z macierzanki) i susz owocowy (brzad).

 

Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

 

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).


kujawsko-pomorskie.pl

admin

Next Post

Budżet państwa dofinansuje drogi wojewódzkie

pon Cze 10 , 2019
Kilka dni temu w tekście Ktoś nas robi „w konia”! Jeszcze o nadchodzącym remoncie Głównej w Tucholi szokujących słów kilka, podaliśmy pewne informacje i dane, dzisiaj mamy ich pełne potwierdzenie w portalu wojewódzkim.[Przyp. Red.]

SPOŁECZNOŚCI

Lokalnie

Globalnie

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook