5 grudnia 2020

TELEWIZYJNO FILMOWA AGENCJA PROMOCYJNA

TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA i SPOŁECZNA tokIs – press tv

Pączkowe szaleństwo czyli… tego dnia omijajmy sklepy!

3 min read

Paczki | Donuts

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkanocy powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia. Może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Tyle Wikipedia, jednak my zajmijmy się przez chwilę wyłącznie kwestią produkcji pączków.

Niestety, tradycja nie do końca idzie w parze z uczciwością cukierników, którzy potrafią tak spreparować to ciastko, że trudno tak do końca stwierdzić, co właściwie jemy. Kupno pączków w sklepie, nawet w tym z renomą może nieść za sobą ryzyko. Pozornie „domowe” ciasto może zawierać coś więcej, niż ciasto drożdżowe, a tłuszcz w którym pączek jest smażony może mieć w procesie produkcji kluczowe znaczenie.

Pączek to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o szkodliwe dla naszego organizmu węglowodany proste. Ich podstawowe składniki to biała mąka i rafinowany cukier. Po zjedzeniu pączka poziom cukru szybko wzrasta, by za chwilę gwałtownie spaść. Te wahania powodują, że po zjedzeniu pączka prawie natychmiast sięgamy po drugiego. Takie zmiany poziomu cukru we krwi są bardzo niebezpieczne i mogą spowodować cukrzycę. I choć są ciastka bardziej kaloryczne (kremówki czy wuzetki), pączki nie stają się przez to zdrowsze. Nie zawierają witamin, minerałów ani innych składników odżywczych – to typowe „puste kalorie”.

Pączki, smażone na głębokim tłuszczu, nie mogą być zdrowe. Są przede wszystkim ciężkostrawne. Pączki smażone są na utwardzonych tłuszczach roślinnych, które rozkładają się w wysokich temperaturach. Powstaje wtedy wiele szkodliwych chemicznych substancji, które są rakotwórcze. Pączki zawierają tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans, które są bardzo szkodliwe. Tłuszcze te wpływają negatywnie na nasz układ sercowo-naczyniowy, powodując podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. W konsekwencji pojawia się zagrożenie miażdżycą i zawałem serca. Poza tym pączki są kaloryczne – jeśli jemy ich dużo, najzwyczajniej przybieramy na wadze.

Gotowe pączki, kupione na przykład w supermarkecie, zawierają mnóstwo szkodliwych dla zdrowia substancji w postaci konserwantów, barwników czy emulgatorów. Te chemiczne dodatki nie mają oczywiście żadnych wartości odżywczych.

Dobry pączek nie jest trudny do zrobienia w warunkach domowych. Oczywiście proces wymaga pewnego wysiłku, ale mamy przynajmniej gwarancję tego, że ilość użytej chemii, no, może z wyjątkiem tzw. mąki pszennej, nie jest tak zatrważająca, jak w tych, kupowanych w sklepach i zachwalanych przez sprzedawców.

Zapamiętajmy, prawdziwy pączek nie kosztuje 0,99 groszy.

Najlepszy przepis na pączki.

Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków! Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą 🙂

Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowe pączki! Tradycyjne, lekkie i puszyste.

Przepis naszych wspaniałych babć


(mrf.)

Mat.

Wikipedia

kwestiasmaku.com

zakumaj.pl

Śladami Słodkiej Babeczki

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook