czw. Lip 2nd, 2020

Pasjonaci serowarstwa z Żalna w gminie Kęsowo

2 min read

Tę wyjątkową rodzinę poznaliśmy zaledwie kilkadziesiąt godzin temu. Przybyli z Chojnic, gdzie wybudowali swój dom, ale koleje losu spowodowały to, że wybrali życie na wsi i bez reszty poświęcili się pasji – hodowli kóz i serowarstwu. Mają ich spore stado, około trzydziestu, które stanowią ich oczko w głowie. Żyją zgodnie z rytmem natury, są wolne, a w zamian dają najcenniejszy z możliwych produkt – wyjątkowe mleko.

Swoją przygodę rodzina rozpoczęła rok temu, zaczynali praktycznie od zera, dzisiaj posiadają sprawnie działająca manufakturę i ani myślą, aby ją w jakikolwiek sposób unowocześniać. Walory smakowe mleka są ściśle połączone z karmą, która nie jest przypadkowa, bo od niej właśnie zależy smak tego wszystkiego, co zostaje wyprodukowane z koziego mleka.

Nieprawdą jest, że koza nie jest wybredna i zje absolutnie wszystko, łącznie z koszulą gospodarza. Pracowita rodzina z Żalna opracowała specjalne receptury i nawet nam nie udało się dotrzeć do tych tajemnic, gotowy produkt jest znakomity, a w tej materii można nam ufać. Sery twarde, twarogowe, doskonałe mleko i konsumenci, którzy często pokonują wiele kilometrów, aby otrzymać doskonałe wyroby, choć w swoim pobliżu mają inne gospodarstwa tego typu.

Jak smakują sery z Żalna? Są… wyborne. Każdy oczywiście zapyta o ceny, jest… nadspodziewanie tanio. Każdego dnia rodzina przetwarza około 20 litrów mleka, a wszystko odbywa się w sterylnych, domowych warunkach, z wykorzystaniem najlepszych składników. Nie ma chemii, substytutów, czy innego świństwa, tutaj niepodzielnie rządzi natura i stąd sukces producentów.

Siadamy do wielkiego, stołu – pamiątki, po innym życiu. Gospodarze zdradzają nam sekrety swojej pasji, opowiadają o swoich początkach, kontaktach z innymi serowarami, o przygodach ze „specjalistami”, którzy za wszelką cenę próbowali namówić producentów z Żalna do tego, aby przeszli na „masówkę”. Nic  z tego, wskazano im drzwi. Odwaga, rozwaga, tradycja i brak lęku w eksperymentowaniu ze składnikami wprost z natury.

Efekt? Fenomenalny, każdy turysta powinien odwiedzić to miejsce i spróbować tego, co stanowi kwintesencją Borów Tucholskich – znakomitej jakości żywności, która już niedługo otrzyma specjalny laur.

Warto też dodać, że w gminie Kęsowo znajduje się jeszcze jedna serowarnia podobnego typu w… Bralewnicy, choć tam przetwarzane jest krowie mleko. Podobnym śladem idą serowarnie usytuowane również w pobliskiej gminie Gostycyn. Wszystkim pasjonatom produkcji zdrowej żywności życzymy… jeszcze większych sukcesów.


(red.)